ING Research verwacht voor volgend jaar voor de voedingsindustrie een gematigde volumegroei van 1%. De prognose is in lijn met de ontwikkeling binnen de meeste sectoren. De groei is het grootst in de dienstverlenende sectoren. Landbouw en de bouwsector vertonen krimp.
De productiegroei in de voedingsindustrie is dit jaar gestagneerd, stelt ING Research. Voor het hele jaar wordt geen groei, maar ook geen krimp verwacht. Vorig jaar groeide de sector op jaarbasis 0,4%. In 2001 was dat 1,1%. De agrarische sector krimpt dit jaar naar verwachting 2%, net als volgend jaar. In 2022 was dat -2,5% en in 2021 +0,9%. De bouw die dit jaar waarschijnlijk nog met 0,5% groeit, krimpt naar verwachting volgend jaar met 2,5% het hardst van alle sectoren.
De afgelopen maanden is het tempo van de prijsstijgingen van voeding in Nederland en andere belangrijke Europese afzetmarkten duidelijk vertraagd. De afzet via de retail staat volgens ING enigszins onder druk doordat consumenten minder (en andere) producten, kopen doordat de prijzen sterk zijn gestegen. De afzet via de horeca profiteert dit jaar nog gedeeltelijk van een inhaalvraag. De horeca groeit dit jaar naar verwachting met 3%. Volgend jaar is de volumegroei naar verwachting een stuk minder, namelijk 0,5%.
Voor 2024 verwacht ING een gematigde productiegroei van de voedingsindustrie van 1%. "Door aanhoudende loonstijgingen, afzwakking van de inflatie en overheidsmaatregelen om armoede te bestrijden komt er weer wat meer bestedingsruimte voor Nederlandse huishoudens voor basisbehoeften zoals voeding", aldus ING.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.