Nestlé

Nieuws Ondernemen

Nespresso lanceert composteerbare koffiecups

13 September 2023 - Max van der Heijden

Consumenten in Frankijk en Zwitserland kunnen sinds afgelopen zomer composteerbare koffiecups voor hun Nespresso-machines kopen. De cupjes werden al in oktober 2022 aangekondigd, maar liggen nu pas in de schappen na drie jaar onderzoek.

Dat is opvallend, want een aantal bedrijven maakt al biologisch afbreekbare koffiecups. De groeiende concurrentie in het (virtuele) schap en luider wordende kritiek over de impact van koffiecups die na een kopje koffie de prullenbak in verdwijnen, zette Nestlé aan om actie te ondernemen. Het bedrijf verkoopt jaarlijks zo'n 14 miljard cups, maar zag de concurrentie van andere bedrijven groeien. 

Vooralsnog zullen Nederlandse Nespresso-drinkers hun officiële cups nog gewoon bij het restafval moeten gooien. De lancering in Frankrijk en Zwitserland is een test om feedback van consumenten te verzamelen. Naast het composteerbaar maken van de cupjes wil Nespresso ook dat klanten meer gaan recyclen. Waar in Zwitserland zo'n 65% van de gebruikers hun koffiecupje in de juiste afvalbak gooit, is dat gemiddeld maar 32%. Het doel is om dat in 2025 te laten groeien naar 50%. 

De grote vraag is of de composteerbare cups ook daadwerkelijk gecomposteerd gaan worden. In Frankrijk is het composteren van voedselresten vanaf 2024 waarschijnlijk verplicht en ook België heeft een vergelijkbare wet ingevoerd, maar niet alle landen hebben die verplichting. Bovendien mogen de huidige composteerbare koffiecups niet in de gft-bak maar moeten die bij het restafval. Waarmee ze dus in de verbrandingsoven verdwijnen en niet op de composthoop. 

Voordat Nespresso de composteerbare koffiecups in Nederland lanceert kunnen trouwe klanten hun koffiecups inleveren bij de Blokker om gerecycled te worden.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox