360b / Shutterstock.com

Nieuws Ondernemen

Amerikaanse tak Danone gaat voedselafval vergisten

14 September 2023 - Max van der Heijden

De Noord-Amerikaanse tak van Danone slaat de handen ineen met een aantal andere voedselbedrijven waaronder Unilever, Starbucks en de Dairy Farmers of America om voedselafval te transformeren in hernieuwbare energie. 

Samen met Vanguard Renewables vormen deze bedrijven de Farm Powered Strategic Alliance. Het voedselafval van de bedrijven wordt via vergisting een groen gas. Dat wordt gebruikt om stroom en hitte op te wekken en als brandstof voor vervoersmiddelen. 

Dit gas staat bekend als hernieuwbaar omdat de bron ervan snel te vernieuwen is. Bovendien is het qua samenstelling vergelijkbaar met aardgas waardoor het in het gewone gasnet ingezet kan worden. Uiteindelijk willen de bedrijven die deelnemen aan de alliantie hun hoeveelheid afval duurzaam verminderen en hergebruik stimuleren. 

Nederland
In Nederland wil het kabinet de productie van groen gas snel opschroeven. Omwonenden zitten vaak niet te wachten op de komst van een biogascentrale. Zo vrezen ze stankoverlast van de mest die wordt vergist in de centrale. Die weerstand helpt het kabinet niet om zijn ambities te verwezelijken, want in 2030 moet er 2 miljard kubieke meter groengas door de Nederlandse gasleidingen stromen. Dat is het tienvoudige van wat er nu wordt geproduceerd en genoeg om bijna alle inwoners van Noord-Holland van gas te voorzien. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox