Wagner Vilas / Shutterstock.com

Nieuws Brazilië

Lula spreekt zich uit tegen dollar als handelsvaluta

14 April 2023 - Redactie Foodbusiness

De Braziliaanse president Lula da Silva heeft ontwikkelende landen opgeroepen om de Amerikaanse dollar met hun eigen munteenheid te vervangen bij internationale handel. Daarbij sluit hij zich aan bij de Chinese regering die zich ook inzet om een einde te maken aan de dominantie van de dollar bij internationale handel. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Lula riep de Brics-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) op om een alternatieve munteenheid te bedenken voor de handel. Dat deed hij tijdens een speech bij de New Development Bank in Shanghai tijdens een staatsbezoek. ''Waarom kunnen we niet handelen in onze eigen munteenheden?'', vroeg hij zich af. "Wie heeft besloten dat de dollar de munteenheid was nadat de goudstandaard werd opgeheven?"

Renminbi 
De uitspraken van Lula komen op het moment dat de Chinese regering met toenemende mate de eigenmunteenheid, de renminbi, promoot als de munteenheid bij internationale handel. De Braziliaanse president wil bovendien een multilateraal buitenlandsbeleid voeren, waarbij het land handelt met de VS en met China. Zijn voorganger wilde juist handelsrelaties met de VS onder leiding van Donald Trump en andere landen die geleid werden door populistische leiders zoals Hongarije en Israël. 

Vorig jaar leverde de handel tussen China en Brazilië $150,4 miljard op. China is een grote importeur van Braziliaanse landbouwgoederen en mineralen en steekt geld in de infrastructurele sector van het land.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden