Shutterstock

Nieuws Ondernemen

Proef FrieslandCampina voor lokale teelt grondstof

3 April 2023 - Linda van Eekeres

FrieslandCampina en Agrifirm zijn een pilotproject begonnen, waarin dertig melkveehouders haver en sojabonen telen. De gewassen worden gebruikt als grondstof voor de productie van plantaardige voedingsmiddelen van FrieslandCampina. Bij succes wordt de proef volgend jaar opgeschaald.

Foodconcern FrieslandCampina heeft al meerdere plantaardige producten op de markt gebracht. En met succes, stelt de onderneming. "De volgende stap is verkennen of de leden-melkveehouders de grondstoffen voor de plantaardige producten lokaal kunnen produceren. Daarom starten we deze proef. Het gaat er vooral om dat we samen leren en ervaring op doen, met als doel een aantrekkelijk verdienmodel voor de boer te realiseren", legt Thomas Gribnau, marketing director bij FrieslandCampina, uit in verklaring.

Commerciële aantrekkelijkheid
Het gaat in totaal om 200 hectare haver en 50 hectare sojabonen. Desgevraagd licht een woordvoerder van FrieslandCampina toe dat de dertig melkveehouders óf soja óf haver telen. De gewassen worden dit voorjaar ingezaaid en in het najaar geoogst. Beide bedrijven gaan dit jaar de proef evalueren en waar mogelijk in 2024 opschalen. Wat onder meer onderzocht wordt is de commerciële aantrekkelijkheid voor de leden-melkveehouders van FrieslandCampina, zodat het bijdraagt aan het verdienmodel. Het uiteindelijke doel is dat de lokaal geteelde haver en soja wordt gebruikt in de eigen plantaardige producten van FrieslandCampina. Er is bijvoorbeeld een 'opschuimmelk' van Friesche Vlag op basis van haver en haver- en sojadrinks van Campina. 

Afnamegarantie
Rens Kuijten, conceptmanager eiwitgewassen bij Agrifirm meldt dat de belangstelling boven verwachting is. "De deelnemers krijgen een vooraf vastgestelde prijs en een afnamegarantie voor de door hun geteelde haver en soja. Zaad, teeltbenodigdheden en de begeleiding worden verzorgd door Agrifirm. Voor Agrifirm en aangesloten ketenpartijen is het dan ook een mooie kans om meer ervaring op te doen met het telen, verwerken en vermarkten van plantaardig eiwit voor de voedingsmiddelenindustrie."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Achtergrond Ondernmen

FrieslandCampina goed gepostioneerd nu in Azië

Nieuws Ondernemen

FrieslandCampina lijdt opnieuw verlies in Nigeria

Nieuws Bedrijven

Fitch blijft nog mild voor FrieslandCampina

Nieuws Ondernemen

Zijerveld kaas gaat verder onder de naam Velder

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden