defotoberg / Shutterstock.com

Nieuws zuivel

Duitse zuivel verdeeld over herkomstmarkering

20 Maart 2023 - Klaas van der Horst

De Duitse zuivelindustrie is tegen een verplichte herkomstmarkering van melkproducten, ook gaan er in Duitsland steeds meer stemmen op om wel zoiets in te voeren en al zijn ook sommige leden van de Duitse NZO ervoor.

Volgens Peter Stahl, voorzitter van het Duitse Milchindustrie Verband (MIV), is een strikte herkomstaanduiding lastig te realiseren, omdat 'melk nu eenmaal anders is dan vlees' en er in de praktijk nogal wordt geschoven met bestanddelen van melk.

Zuivel in grensregio's
Met name veel zuivelbedrijven in de Duitse grensregio's hebben moeite met de introductie van keurmerken voor puur Duitse melk. Hij zei dit ter gelegenheid van het Deutsche Milchforum in Berlijn dat eind vorige week plaatsvond. Melkveehouderijvoorzitter Karsten Schmal van het Deutsche Bauernverband (DBV) ziet keurmerken voor puur nationaal product - zoals in Frankrijk - ook niet direct zitten. Volgens hem is het zinvoller en effectiever om sterker in te zetten op regionale producten.

Plant-gericht ministerie
Stahl verwacht voor dit jaar stormachtige ontwikkelingen op de zuivelmarkt, omdat er na een jaar met tekorten en historisch hoge prijzen nu een situatie is van overaanbod en sterk dalende prijzen. Hij meent wel dat dit een overgangssituatie is en dat de prijzen op langere termijn weer hoger zullen worden. Maar er zijn wel bedreigingen voor de melkveehouderij en de zuivelindustrie, zoals de 'plant-gerichte' wereldvisie van het Duitse landbouwministerie en de anti-dierhouderij opstelling van veel NGO's. Schmal is het daarmee eens, en maakt zich zorgen over zaken als bedrijfsopvolging, maar hij meent dat er binnen de Duitse regeringscoalitie nog wel veel verschil van mening is over de aanpak van de dierhouderij, en dat er dus nog wel kansen zijn.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas schrijft over de zuivelmarkt en eetbare olie. Ook alles wat te maken heeft met de zuivelsector heeft zijn warme aandacht. Klaas heeft een brede interesse en probeert de dingen liefst in een breder perspectief te zien.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden