FrieslandCampina

Nieuws Jaarcijfers

FrieslandCampina boekt fors hogere omzet en winst

21 Februari 2023 - Redactie Foodbusiness

FrieslandCampina heeft zowel de omzet als de winst over 2022 verhoogd ten opzichte van het jaar ervoor. Ook is de nabetaling hoger dan in 2021. Tevens is er nog 21 cent per 100 kilo bij de pro forma nabetaling van augustus vorig jaar op gekomen. Voor dit jaar zijn de vooruitzichten minder.

Dit blijkt uit de jaarcijfers over 2022, die het bedrijf heeft gepubliceerd. De omzet steeg met 22% naar €14,1 miljard, maar dat is vooral veroorzaakt door de hogere zuivelprijzen. Toch slaagde de consumentenzuivel-business er niet in om de hoge kostenstijgingen volledig aan de klanten door te berekenen, meldt het zuivelconcern.

De beste resultaten werden gemaakt met basiszuivel. De bruto winst steeg met bijna 33% naar €471 miljoen. De netto winst steeg met bijna 70% naar €292 miljoen. De hoge prijzen, hoge financieringslasten en hoge voorraden deden wel een aanslag op de kasstroom bij FrieslandCampina. De kasstroom uit operationele activiteiten werd ongeveer €200 miljoen krapper dan het jaar ervoor en daalde naar €293 miljoen. Ook werd minder volume omgezet door de hoge prijzen en inflatie.

FrieslandCampina realiseerde voor de leden-melkveehouders een prestatieprijs van €58,69 per 100 kilo melk, een stijging van 47,25% ten opzichte van vorig jaar (2021: €39,88). De nabetaling steeg van €0,14 naar €0,90 per 100 kilo. Het aantal leden daalde met 619 stuks naar 9.927, het volume ledenmelk daalde met 234 miljoen kilo naar 9,5 miljard kilo.

Significant effect
Voor het lopende jaar verwacht FrieslandCampina moeilijker omstandigheden. In het vierde kwartaal van 2022 zijn de marktomstandigheden ongunstiger geworden en is een sterke daling van de basiszuivelnoteringen ingezet, zo wordt gemeld. Het negatieve effect hiervan op het resultaat in het vierde kwartaal zet zich naar verwachting door in 2023. De impact hiervan is in de eerste helft van het jaar significant. Naast het negatieve effect van deze basiszuivelnoteringen op de winstgevendheid, is de verwachting dat de marktomstandigheden moeilijker worden, doordat een verminderde koopkracht van consumenten in veel markten de volumes verder onder druk zetten.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuws Bedrijven

Fitch blijft nog mild voor FrieslandCampina

Nieuws Ondernemen

Zijerveld kaas gaat verder onder de naam Velder

Achtergrond Ondernemen

FrieslandCampina heeft Friso gelukkig nog

Nieuws Jaarcijfers 2023

FrieslandCampina schrijft rode cijfers na moeilijk jaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden