OVKNHR/Shutterstock

Nieuws Ondernemen

Omzetstijging het hoogst in voedingsindustrie

20 Februari 2023 - Linda van Eekeres

Binnen de industrie was in het vierde kwartaal van 2022 de omzetontwikkeling van de voedings- en genotmiddelenindustrie het hoogst. De jaar-op-jaar stijging was 18,8%. Voor de Nederlandse industrie als geheel was dat 12,8%. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De stijging is met name te danken aan hogere prijzen. De afzetprijzen voor de voedingsindustrie lagen 21% hoger dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De afzetprijzen stegen het hardst in de aardolie-industrie. De tabaksindustrie is de enige industriebranche waar de afzetprijzen stagneerden. De binnenlandse en de buitenlandse omzet van producenten waren in het vierde kwartaal respectievelijk 14,5% en 11,8% hoger dan een jaar eerder. De binnenlandse en buitenlandse afzetprijzen waren 16% en 18,6% procent hoger.

Helft producenten verwacht stijging afzetprijzen
Ondernemers zijn over de omzet van het eerste kwartaal van 2023 minder positief dan ze dat een jaar geleden waren over het eerste kwartaal van 2022. Toen verwachtte 9% dat de omzet ging toenemen, nu is dat 4%. Zo'n 46% van de ondernemers in de industrie verwacht dat de verkoopprijzen de komende drie maanden stijgen. Een 13% denkt meer personeel aan te nemen in het eerste kwartaal. In dezelfde periode in 2022 verwachtte 22% dit nog.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden