Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Nieuws Ondernemen

Jumbo haalt recordomzet in bewogen jaar

3 Januari 2023 - Max van der Heijden

Voor het eerst heeft Jumbo de omzetgrens van €10 miljard doorbroken. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers voor 2022. 

Het bedrijf zag de omzet met 3,7% groeien vergeleken met 2021. De consumentenomzet groeide met 3,2% en kwam uit op €10,2 miljard. Daarmee groeide Jumbo harder dan de gemiddelde markt (3,0%). Het marktaandeel is met 22% nagenoeg gelijk gebleven aan vorig jaar.

De omzet van La Place bedroeg €107 miljard en komt daarmee weer in de buurt van de jaren voor corona. Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2021. Ook werden er drie nieuwe locaties geopend, een in Groningen en twee in het buitenland, op de luchthaven van Kopenhagen en op de Google Campus in Californië.

Bijzonder
In het persbericht noemt Ton van Veen, die tijdelijk de leiding geeft aan de Jumbo-directie, het bijzonder dat voor het eerst de grens van €10 miljard gepasseerd is. ''Tegelijkertijd zien we ook dat steeds meer mensen door de fors gestegen prijzen van energie en levensmiddelen moeite hebben om rond te komen. Dat is zorgwekkend en daarom doen we er alles aan om prijsstijgingen te bedwingen en boodschappen doen voor iedereen toegankelijk te houden.''

Van Veen merkt dat de vraag naar het Jumbo Huismerk assortiment sterk groeit.  Ook spoort het bedrijf leveranciers actief aan tot matiging van de inkoopprijsverhoging. ''Wij vinden het de verantwoordelijkheid van alle partijen om de inflatie niet verder aan te jagen. Om die reden nemen we zelf ook genoegen met een lagere marge op essentiële artikelen. 

Verwachtingen
De supermarktketen ziet dat klanten steeds vaker winkelbezoek afwisselen met online bestemming. De verwachting is dat in 2025 ruim de helft van de klanten dit doet. De omzet uit online verkopen groeide in 2022 met 4,5% naar €670 miljoen. De online activiteiten op de zakelijke markt groeiden met meer dan 50%.

:"Ook in 2023 blijven we koersvast uitvoering geven aan onze meerjaren-strategie. Vanzelfsprekend doen we dit geheel in het licht van de huidige ontwikkelingen en alle veranderingen die ons te wachten staan'', zegt Ton van Veen. ''De onzekerheid in de markt blijft groot, waardoor het lastig te voorspellen is óf en wanneer de prijzen stabiliseren. Het is onoverkomelijk dat de huidige marktsituatie een opwaarts effect heeft op onze bedrijfskosten. Onze ambitie om euro's goedkoper te zijn blijft onverminderd van kracht. Onze missie om de klant centraal te stellen en duurzame groei voor de toekomst te realiseren, blijft voorop staan."

Bewogen jaar

Het was in alle opzichten een bewogen jaar voor de supermarktketen. Zo overleed grondlegger Karel van Eerd op 84-jarige leeftijd en werd Frits van Eerd door de FIOD aangehouden in een witwasonderzoek. Op dat moment was hij directeur van de supermarktketen. 

Naar aanleiding van de arrestatie heeft de supermarktketen een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de sponsoractiviteiten in de motorsport en een deel van de autosport. Dit onderzoek is afgerond en hier zijn geen strafbare feiten of onregelmatigheden uit naar voren gekomen, zo laat het bedrijf weten. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden