Ken Wolter / Shutterstock.com

Analyse Bedrijf

General Mills presteert groene kwartaalcijfers

20 December 2022 - Max van der Heijden

General Mills heeft vandaag, 20 december, de cijfers voor het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2023 gepresenteerd. Het bedrijf, dat onder meer ontbijtgranenmerk Cheerios produceert, zag de netto-verkopen groeien met 4%. In Europa, waar het bedrijf steeds minder actief is, ging het minder goed. 

De netto-verkopen kwamen uit op $5,2 miljard. De organische netto-omzet groeide met 11%. De brutomarge was 20 basispunten hoger en kwam uit op 32,7%. De aangepaste brutomarge was 100 basispunten hoger en kwam uit op 33,2%. De operationele winst kwam uit op $800 miljoen, terwijl de operationele marge uit kwam op 15,3%, deze viel 60 basispunten lager uit. 

Over zes maanden bekeken daalde de brutomarge met 210 basispunten naar 31,7% van de netto-verkopen. Het bedrijf had te maken met hogere kosten, vooral van bloem en kon dit maar deels compenseren met prijsverhogingen. Ondanks dat de resultaten de verwachtingen van investeerders overtroffen, daalde de koers voorbeurs toch.

Internationaal
General Mills is vooral actief in Noord-Amerika. Daar presteerde het bedrijf ook goed. Dat geldt niet voor de internationale tak. Daar daalde de netto-verkoop over de eerste zes maanden van boekjaar 2023 met 28%. Het bedrijfsresultaat daalde voor die periode met maar liefst 56%. 

Dit verschil is mede te verklaren doordat General Mills eind boekjaar 2022 haar internationale deegafdeling verkocht, net als de Europese yoghurtafdeling. Daarnaast moest het bedrijf tijdens de eerste zes maanden van 2023 een aantal Häagen-Dasz-producten terugroepen. 

Ook verkocht het bedrijf minder producten en had het te maken met nadelige wisselkoerseffecten. De organische netto-verkoop groeide met 5%. Groeicijfers in Brazilië, Europa en Australië werden deels teniet gedaan door een krimp in China.  

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden