De Amerikaanse autoriteit voor de voedselveiligheid FDA heeft nieuwe traceerbaarheidsregels gepubliceerd. Die regels gelden voor voedingsproducten die gevoelig zijn voor besmetting.
Personen die dit soort voedsel vervaardigen, verpakken of bewaren, moeten voldoen aan nieuwe administratieve regels tijdens het productieproces en tijdens alle stappen in de productieketen. Het gaat om onder meer kazen, eieren, noten, boter, vis, schaaldieren en verse salades. Op verschillende momenten tijdens de weg naar de supermarkt of het bord moeten fabrikanten gegevens zoals type, hoeveelheid en locatie noteren.
Vanaf 20 januari 2026 gaan de nieuwe regels in. De wet maakt een uitzondering voor kleine boerderijen, winkels en foodservice-bedrijven. Dit geldt ook voor bepaalde voedseltypes die vooraf behandeld zijn om besmettingen te voorkomen, net als voedsel dat zelden rauw wordt gegeten.
Kritiek
Niet overal wordt de 600-pagina's tellende regelgeving met gejuich ontvangen. Zo zeggen de National Grocers Association en de Food Industry Association dat de FDA waarschijnlijk niet de wettelijke autoriteit heeft om de regels door te voeren.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.