Shutterstock

Nieuws FDA

VS: nieuwe regels voor traceerbaarheid voedsel

24 November 2022 - Max van der Heijden

De Amerikaanse autoriteit voor de voedselveiligheid FDA heeft nieuwe traceerbaarheidsregels gepubliceerd. Die regels gelden voor voedingsproducten die gevoelig zijn voor besmetting.

Personen die dit soort voedsel vervaardigen, verpakken of bewaren, moeten voldoen aan nieuwe administratieve regels tijdens het productieproces en tijdens alle stappen in de productieketen. Het gaat om onder meer kazen, eieren, noten, boter, vis, schaaldieren en verse salades. Op verschillende momenten tijdens de weg naar de supermarkt of het bord moeten fabrikanten gegevens zoals type, hoeveelheid en locatie noteren.

Vanaf 20 januari 2026 gaan de nieuwe regels in. De wet maakt een uitzondering voor kleine boerderijen, winkels en foodservice-bedrijven. Dit geldt ook voor bepaalde voedseltypes die vooraf behandeld zijn om besmettingen te voorkomen, net als voedsel dat zelden rauw wordt gegeten. 

Kritiek
Niet overal wordt de 600-pagina's tellende regelgeving met gejuich ontvangen. Zo zeggen de National Grocers Association en de Food Industry Association dat de FDA waarschijnlijk niet de wettelijke autoriteit heeft om de regels door te voeren.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden