NeydtStock / Shutterstock.com

Nieuws Lactalis

Lactalis opnieuw in vizier om onhygiënische toestand

31 Oktober 2022 - Klaas van der Horst

Vier jaar na een schandaal met babyvoeding ligt de Franse zuivelreus Lactalis opnieuw onder voer. Ditmaal zijn het niet de autoriteiten, maar is het onderzoeksgroep Disclose, die onhygiënische praktijken naar buiten brengt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De onthullingen zijn opgediept uit inspectierapporten van Franse kantonnale diensten, waarvan de uitkomsten ook bij de landelijke overheid bekend zijn.

Salmonella
Lactalis is het grootste zuivelbedrijf ter wereld en is onder meer eigenaar van kaasmaker Leerdammer. Vier jaar geleden werd de productie van kindervoeding in een Franse fabriek stilgelegd omdat er salmonella in de melkpoeder zat, wat ook het gevolg was van onhygiënische praktijken. Lactalis moest de fabriek tijdelijk sluiten en beloofde beterschap. Dat laatste is volgens Disclose niet gelukt.

De zaken die bij Lactalis aan de kaak worden gesteld, zijn niet acuut gevaarlijk voor de humane gezondheid, maar wijzen wel op een cultuur en een manier van werken waarin problemen heel snel kunnen uitgroeien tot gevaarlijke voedselbesmettingen. Bij krap de helft van alle 33 Franse fabrieken zouden volgens de inspectiegegevens één of meerdere zaken niet in de haak zijn.

Zo wordt volgens de inspectierapporten reeds verpakte melk die voor het doen van steekproeven apart wordt gehouden, na bemonstering weer teruggestort in de tank om daarna weer opnieuw te worden verpakt. Ook  worden zuivelproducten regelmatig ongekoeld of slecht gekoeld bewaard, worden producten opgeslagen in ongeschikte opslaglokaties en worden etiketten afgegeven zonder uiterste houdbaarheids- en/of verkoopdatum.

Economisch schadelijk
Disclose heeft jaren jacht gemaakt op de inspectierapporten, maar zag zich naar eigen zeggen tegengewerkt door zowel Lactalis als door de Franse overheid. De laatste zou willen voorkomen dat economisch schadelijke informatie naar buiten kwam. Lactalis stelt in een schrijven dat het er van alles aan doet om de hygiënestandaarden steeds te verhogen, maar dat er geen sprake is van structurele en ernstige problemen. Incidenten zouden de schuld zijn van laks optreden van individuele werknemers, niet het gevolg van een verkeerde bedrijfscultuur.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden