Shutterstock

Analyse Rundvlees

Snel dalende rundvleesprijs heeft nog genoeg reserves

10 Oktober 2022 - Wouter Baan

De rundvleesprijzen staan al wekenlang onder druk, net als de prijzen van slachtrunderen. De markt staat in het teken van een groeiend aanbod, terwijl de vraag een versnelling terug heeft geschakeld. Toch zijn insiders niet somber, ondanks de hoge inflatiecijfers in de eurozone.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op sommige lokale markten noteert de rundveeprijs soms nog een plus, landelijk dalen de prijzen al een tijdje. De notering van Vee&Logistiek (kwaliteit U) is intussen teruggezakt tot €4,93. Sinds week 5 van 2022 was de prijs niet meer zo laag. Daarmee is een groot deel van de geboekte winst verdampt, al zijn de prijzen in historische context nog steeds hoog.

Slachtcijfers behoorlijk hoger
Volgens ingewijden worden op het moment veel runderen geslacht. Er worden vooral veel 'worstkoeien' aangeboden. Dit speelt ook in andere grote melkveelanden als Duitsland en Frankrijk. Met de wintermaanden voor de boeg zijn melkveehouders geneigd om koeien af te voeren. Dit omdat de ruwvoervoorraden door de hete en droge zomer vaak tegenvallen. Ook de fosfaatrechten zijn behoorlijk in waarde gestegen, waardoor het vaak beter rekent om minder productieve dieren af te voeren. Het ruimere aanbod blijkt ook uit de slachtcijfers. Sinds september ligt het weekcijfer telkens boven de 10.000 runderen. In de maanden daarvoor wist het slachtcijfer slechts in één week boven die grens uit te stijgen. Insiders spreken van een tijdelijke toename van het aanbod, zoals dat vaker het geval is in de nazomer.

Vraag 'minder wild'
Ook de vraagzijde van de markt stuit op tegenwind. De vraag naar rundvlees valt volgens insiders niet tegen, maar is duidelijk wel 'minder wild' dan voorheen. Eerder dit jaar trokken de prijzen snel aan toen het einde van de coronamaatregelen in veel Europese landen de afzet een boost gaf. Dat goede momentum is sinds de nazomer gevlogen. De hoge inflatiepercentages in de eurozone drukken de koopkracht. Vermoedelijk gaan consumenten daarom beknibbelen op het prijzige rundvlees. Zeker als slagers en supermarkten de energiekosten substantieel gaan doorbereken aan de consument. Dit laatste is vaak geen optie, omdat rundvlees dan simpelweg onbetaalbaar wordt. Sterker nog, bedrijven merken op dat aanbiedingen in toenemende mate van invloed zijn op het in standhouden van de afzetvolumes.

Ook de foodserviceafzet heeft sinds de zomer duidelijk een tandje teruggeschakeld. Ook hier speelt inflatie een dominante rol. De gedachte is dat consumenten daarom vaker een restaurantbezoek laten schieten. Tegelijkertijd worden de vriesvoorraden in Europa als beperkt ingeschat. Insiders denken dat de prijzen na de stevige correctie op een historisch gezien hoog niveau zullen blijven. Door de opgefokte prijzen eerder dit jaar heeft de markt immers nog genoeg reserves.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden