Fage

Nieuws zuivel

Marges yoghurtmaker Fage krimpen door dure melk

20 Juni 2022 - Klaas van der Horst

Griekse yoghurtproducent Fage, die eind vorig jaar bekend maakte een nieuwe yoghurtfabriek te willen bouwen in Hoogeveen, ziet de marges gevoelig krimpen. Dit komt door de hoge inkoopprijzen die ze moet neertellen voor rauwe melk.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De trend was al  zichtbaar in het jaarverslag over 2021, maar is versterkt voelbaar in de rapportage over het eerste kwartaal van 2022. Volgens dit verslag steeg de omzet wel met $3,7 miljoen ten opzichte van de eerst drie maanden van 2021, naar €138,1 miljoen. De nettowinst daalde ondertussen van $12,3 miljoen naar $5,4 miljoen. Over heel 2021 steeg de omzet nog met $14,3 miljoen naar $535,6 miljoen, terwijl de nettowinst daalde van $55,5 miljoen naar $15,8 miljoen.

Ook verkoopvolume loopt terug
Eigenlijk was er nog meer slecht nieuws te melden door Fage. Niet alleen daalde de winst, ook het verkoopvolume liep terug omdat consumenten toch moeite hebben met de hoge productprijzen. Dit probleem speelt zowel in Europa als in de Verenigde Staten. Dat is niet heel vreemd, want de inkoopprijs voor rauwe melk ging in beide regio's ook flink omhoog. Onderliggend probleen is de krappere beschikbaarheid van melk.

Fage gaat ondertussen door met de ingezette plannen. Dit jaar moet volgens planning voor zo'n $6,2 miljoen worden aanbetaald voor de eerste werkzaamheden rond de nieuwbouw in Hoogeveen. In de voorbije maanden was er discussie of de geplande fabriek geen verstoring zou opleveren van een grote dassenburcht in de Rietlanden. Natuurorganisaties trokken daarover aan de bel, maar volgens de gemeente Hoogeveen is de burcht zodanig gelegen dat de dassen daarin geen last zullen hebben van de fabriek. 

Tegenover de eerste uitgaven voor de nieuwe fabriek staan extra inkomsten uit de verkoop van een terrein in Luxemburg. Daar zou de yoghurtfabriek eerst komen, maar dat project werd afgeblazen. De verkoop van deze gronden levert Fage zo'n €27 miljoen op.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden