Hieronymus Ukkel / Shutterstock.com

Nieuws Kwartaalcijfers

Bittere nasmaak aan puik resultaat Carlsberg

29 April 2022 - Wouter Baan

Vanwege het loslaten van de coronamaatregelen in veel landen zag Carlsberg de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar flink oplopen. Het effect van de oorlog in Oekraïne was in die periode nog beperkt, maar de bierbrouwer heeft al wel een winstwaarschuwing voor 2022 uitgesproken.

Nu pubs, cafés en restaurants weer open zijn, vloeit het bier op veel plekken rijkelijk. En daar plukt Carlsberg de vruchten van. De omzet steeg met bijna 25% tot omgerekend zo'n €2 miljard. Dit is fors meer dan waarop analisten hadden gerekend, al rapporteerde Heineken een nog hogere omzetgroei. Volgens de Nederlandse topman Cees 't Hart had de oorlog in het eerste kwartaal beperkt effect op het resultaat, maar dat zal spoedig anders worden.

Rusland trekt wissel op resultaat
Carlsberg haalt namelijk 10% van de omzet uit Rusland, waar het één van de grootste brouwers is. De activiteiten zijn stopgezet en de inboedel staat te koop. Er wordt gerekend op een afschrijving van €1,3 miljard. Daarbij zijn de grondstof- en energieprijzen voor het brouwproces fors gestegen. Eerder deze maand gaf Carlsberg al aan dat de winst dit jaar mogelijk met 5% zakt. Deze verwachting werd bij de kwartaalrapportage gehandhaafd.

Beleggers hebben al geanticipeerd op de mindere resultaten. Na de Russische invasie nam de koers een duikvlucht en daalde met ruim 20% tot onder de 800 Deense kroon per aandeel. Intussen is de opwaartse lijn weer ingezet.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Foodbusiness. Hij volgt daarnaast de grondstofmarkten op de voet en heeft hierbij de focus op dierlijke eiwitten als zuivel en vlees. Daarbij interviewt hij op regelmatige basis kopstukken uit de foodwereld.

Analyse grondstoffen

Turkije zet in op nieuwe overeenkomst graandeal

Analyse Grondstoffen

Oekraïne zoekt doorbraak in vaarroutes Zwarte Zee

Nieuws Bedrijven

Danone en Carlsberg onder controle Kremlin

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden