Michael Vi / Shutterstock.com

Analyse Beyond Meat

Concurrentie maakt gehakt van koers Beyond Meat

18 April 2022 - Wouter Baan

In 2019 noteerde de koers van Beyond Meat $234, maar intussen is ruim 80% van de beurswaarde in rook opgegaan. De bekende Amerikaanse producent van vleesvervangers heeft last van opkomende concurrentie die ook brood zien in deze groeimarkt, maar toch minder snel groeit dan beleggers aanvankelijk voor mogelijk hielden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al bijna driekwart jaar holt de beurskoers van Beyond Meat achteruit. Op basis van de potentieel kansrijke markt voor vleesvervangers is dat op het eerste oog opvallend. Pionier Beyond Meat is in zekere zin slachtoffer van het succes van de markt, omdat de concurrentie daarmee snel toeneemt. Het groeipotentieel heeft de beurswaarde van Beyond Meat flink opgeklopt, maar nu loopt de lucht uit de koers. Het aandeel staat intussen zelfs lager dan tijdens de beursgang in 2019.

Vorig jaar schreef het bedrijf een verlies van maar liefst $182 miljoen. Er wordt miljoenen gestoken in productontwikkeling en marketing, maar dat betaalt zich nog niet uit in groene cijfers. Voor 2022 zijn de verwachtingen ook niet positief. Wel wordt voor dit jaar een omzetgroei tussen de 21% en 33% geraamd. Groene cijfers zijn echter ver weg. De producent heeft last van verstoringen in de supply chain, terwijl het vinden van personeel eveneens een grote uitdaging is. Bovendien groeit de Amerikaanse markt van vleesvervangers minder snel dan gedacht, zo wijzen diverse onderzoeken uit.

Concurrentie groeit snel
De grootste uitdaging is echter de opkomende concurrentie. Impossible Foods is de grootste concurrent en geniet een hogere merkvoorkeur bij consumenten. De burgers van dit eveneens Amerikaanse bedrijf zouden beter smaken. Ook vleesgigant Tyson Foods pompt veel geld in vleesvervangers en het vermarkten daarvan. De concurrentie is intussen moordend te noemen. 

Begin april was er eindelijk weer goed nieuws dat de koerswaarde van Beyond Meat opkrikte, toen de Amerikaanse drogisterijketen Rite Aid (met ruim 2.000 winkels verspreid over de VS) besloot om schapruimte vrij te maken voor de vleesvervangers. Een paar dagen later was die winst alweer verdampt.

Amerikaanse beursanalisten zien nog steeds veel potentie in Beyond Meat, mits het bedrijf uit het rode cijfers weet te ontsnappen. Voorlopig lijken groene cijfers lijken echter nog ver weg. Mogelijk kan de markt van vleesvervangers profiteren van de recordhoge rundvleesprijzen in de VS, die de prijsverschillen met vleesvervangers doen afvlakken. Ook het einde van de coronacrisis biedt zicht op hogere afzetcijfers. Volgende maand wachten de cijfers voor het eerste kwartaal van 2022, maar daarvoor zijn de verwachtingen laaggespannen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden