Albert Heijn

Nieuws Groente en fruit

'Maak haast met schrappen btw op groenten en fruit'

28 Maart 2022 - Kimberly Bakker

"Maak haast met het schrappen van btw op groenten en fruit." Dat is de oproep die een deel van de Tweede Kamer afgelopen week deed in een debat met staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Die laatste meldt echter dat het lastig is om exact af te bakenen wat precies onder groente en fruit geschaard moet worden.

Een deel van de Tweede Kamer vindt dat staatssecretaris van Ooijen meer én vooral sneller actie moet ondernemen om overgewicht, alcoholgebruik en roken in Nederland te verminderen. Recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijzen uit dat er sinds het Nationaal Preventieakkoord uit 2018 nog weinig is gebeurd. Het afschaffen van de btw op groenten en fruit is volgens Kamerleden, waaronder Rudmer Heerema (VVD), een snelle oplossing om toch stappen te zetten.

Maar dat is zo makkelijk nog niet, verweert Van Ooijen. "Het is lastig om te bepalen wat precies onder groenten en fruit valt", stelt hij. "Moet een blikje bonen of een karton met gezeefde tomaten ook van btw worden uitgezonderd? Dat zijn vragen waar we geen antwoord op hebben." Volgens Heerema kan al wel begonnen worden met het afschaffen van btw op verse groenten en fruit. De inkleuring van het 'grijze gebied' kan volgens hem later plaatsvinden. Van Ooijen gaat daar niet in mee en meldt pas over een aantal maanden duidelijkheid te geven.

Suikerbelasting ook meenemen
Dan komt de staatssecretaris overigens ook meteen met een voorstel voor de invoering van een suikerbelasting. "We denken op dit moment aan een progressief belastingsysteem, waarbij het belastingtarief meestijgt met de hoeveelheid suiker in een product", aldus Van Ooijen. Al geeft Van Ooijen ook meteen aan dat niet alle maatregelen via de wet kunnen worden vastgelegd, zoals diverse Kamerleden graag zouden zien. "De overheid kan een gezonde levensstijl niet dwingend opleggen."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden