Shutterstock

Nieuws Bakkerij

'Groei bakkerijsector in geding door oorlog'

15 Maart 2022 - Kimberly Bakker

Oekraïne is een grote producent van tarwe, maïs, gerst, rogge, aardappelen en boekweit. Allemaal ingrediënten die belangrijk zijn voor de bakkerijsector; met name voor de productie van brood en deegproducten. Het zijn dan ook die sectoren die het zwaarst lijden onder de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, meldt marktbureau GlobalData. "De gevolgen zijn uiteenlopend: van sociale onrust en voedselonzekerheid tot een stijgende vraag naar gelijkwaardige producten uit andere regio's en forse prijsstijgingen."

Marktbureau GlobalData berekende eerder dat de wereldwijde bakkerij- en granensector tegen 2025 kan groeien naar $792,9 miljard. Een groei van $167,1 miljard in vergelijking tot de marktwaarde van twee jaar geleden.  "Dat groeiperspectief komt door de oorlog behoorlijk in het geding", zo schrijft het marktbureau in een persbericht. China, Italië en Spanje zijn volgens de onderzoekers belangrijke markten voor bakkerij- en granenproducten. "En juist die landen nemen normaliter veel product af uit Oekraïne en Rusland. Dit kan het landschap voor de bakkerij- en granenmarkt drastisch veranderen."

Maar dat is niet het grootste probleem. Dat is namelijk de timing, aldus GlobalData. "De timing is zeer ongelukkig vanwege de door de coronapandemie veroorzaakte problemen in de toeleveringsketen, de slechte tarweoogsten in Rusland en de prijsstijgingen waar we al mee te maken hadden." Om de afhankelijkheid van de wereldmarkt te verminderen, gaan veel landen investeren in de binnenlandse teelt of nieuwe handelsovereenkomsten sluiten, meldt het marktbureau. "Dit zal echter weinig doen om de onmiddellijke tekorten op te lossen."

Consumentenprijs omhoog
Op dit moment lijken ochtendproducten, brood en deeg het zwaarste te worden getroffen door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. "De kosten voor het vinden van nieuwe leveranciers of het beheren van de leeglopende voorraad worden waarschijnlijk afgewenteld op de consument door de prijzen te verhogen. Zelfs als overheden subsidies beschikbaar stellen voor de producenten die getroffen worden", stelt GlobalData.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Analyse Grondstoffen

Bakkerijgrondstoffen stijgen niet meer verder

Nieuws Bedrijven

Biologisch bakkerijconcern Pandriks in Franse handen

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Wisselende koersen in bakkerijgrondstoffen

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Bakkerijgrondstoffen: boter en suiker trekken aan

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden