Shutterstock

Nieuws Heineken

Heineken stopt met export naar Rusland

7 Maart 2022 - Kimberly Bakker

Bierconcern Heineken stopt vanwege de oorlog in Oekraïne met de export naar Rusland. Verder heeft de multinational laten weten alle investeringen in het land stop te zetten. Heineken meldt echter niets over beperkingen in de lokale productie.

Heineken is in Rusland, naar eigen zeggen, de op twee na grootste bierbrouwerij, met ongeveer 1.800 werknemers. In Rusland produceert het bierconcern onder meer de merken Zhigulevskoe en Oxota voor de lokale markt. Toch levert dat het bedrijf niet bijzonder veel op. Minder dan 2% van de wereldwijde omzet komt voor rekening van Rusland. Het stoppen van de export zal daarom geen enorme klap vormen in de financiële resultaten.

De oorlog in Oekraïne heeft, net zoals bij veel andere beursgenoteerde bedrijven, wel een groot effect op de beurskoers van het concern. Op de dag van de inval, donderdag 24 februari, stond de beurskoers van Heineken op €89,34 per aandeel. Eén dag later was dat licht hoger, op €92,54 per aandeel. Inmiddels is echter een dal bereikt van €78,20 per aandeel. Dat is het laagste niveau sinds oktober vorig jaar. Zolang de onzekerheid aanhoudt – vooral met betrekking tot het belangrijkste ingrediënt van bier (gerst) – zal die koers neerwaarts bewegen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Analyse Ondernemen

Brouwers zien bierverkopen dalen

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden