MDart10 / Shutterstock.com

Achtergrond Unilever

Beurskoers Unilever hard omlaag na GSK-debacle

20 Januari 2022 - Kimberly Bakker

De beurskoers van Unilever is deze week hard gedaald. Dit is een gevolg van de mislukte overnames van de consumententak van GlaxoSmithKline (GSK). De levensmiddelenfabrikant gaf begin deze week aan het overnamebod nóg verder te willen verhogen. Aandeelhouders stonden duidelijk niet te springen en dat was zichtbaar op de aandelenbeurs. Unilever was dinsdag de grootste daler op de Amsterdamse beurs.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Unilever, een van 's werelds grootste levensmiddelenfabrikanten, meldde eerder deze week zich meer te willen toeleggen op gezondheid, beauty en persoonlijke verzorging. Die segmenten groeien hard; vooral gedurende de coronapandemie. De overname van GlaxoSmithKline, waaronder de merken Aquafresh en Advil vallen, had die strategiewijziging een boost moeten geven. De tak behaalde afgelopen jaar een omzet van ongeveer €11 miljard. Helaas voor Unilever werd het overnamebod afgelopen jaar tot drie keer toe afgewezen. Het laatste bod bedroeg omgerekend maar liefst €60 miljard.

GSK wordt door Unilever echter gezien als hét middel om de winstgevendheid te vergroten en meer winst te realiseren. En dus ging de multinational met banken in gesprek over een verhoging van het overnamebod. Het zou de grootste overname in de geschiedenis van Unilever kunnen worden. Maar aandeelhouders staan allesbehalve te springen. Beleggers snakken naar rendement, wordt gemeld door De Telegraaf. De inmiddels volledig Britse multinational blijft immers, qua winst op de aandelenbeurs, ver achter bij een concurrent als Nestlé. Aandeelhouders hebben daarom al meermaals kritiek geuit op de directie van het concern.

Daarnaast waarschuwde kredietbeoordelaar Fitch ervoor dat een overname van GSK juist tot een slechtere rating kan leiden. Analist Bruno Monteyne bevestigt dat tegenover het Financieele Dagblad. Volgens de analist kampen Unilever en GSK namelijk met hetzelfde probleem: ze groeien niet snel genoeg. Een overname zal dat probleem niet oplossen. "De kans wordt zelfs kleiner dat Unilever de interne problemen kan oplossen. Een grote acquisitie kost immers veel aandacht en dat gaat ten koste van productinnovatie."

Beurskoers naar dieptepunt
De stemming onder aandeelhouders was duidelijk voelbaar op de Londense beurs. Die kelderde en kelderde. Vrijdag 14 januari stond de koers op £3.928 per aandeel. Maandag 17 januari, vlak na de bekendmaking van het nieuws, zakte deze terug naar £3.704 per aandeel. Met een verlies van 6,7% was de multinational veruit de grootste verliezer op de beurs in Amsterdam, tot een koers van €43,86. Woensdag 19 januari werd een dieptepunt bereikt, van £3.489 per aandeel. De beurskoers van Unilever is over de afgelopen vijf dagen met 4,36% gedaald. Afgelopen maand was een daling van 6,39% zichtbaar.

Kijken we naar het gehele jaar, dan is een daling zichtbaar van 14,3%. Ter vergelijking: de beurskoers van concurrent Nestlé steeg afgelopen jaar juist met 19,8%. En Procter & Gamble groeide in één jaar tijd met 22,7%. De beurswaarde van Unilever ligt momenteel op €118,3 miljard. Die van Nestlé op omgerekend €326,8 miljard en die van Procter & Gamble €334 miljard. Met andere woorden: er is flink werk aan de winkel om bij te blijven. Het verkopen van trager groeiende bedrijfsonderdelen is een manier waarop het concern dat wil doen, net zoals het doen van overnames.

Dat laatste stelt het toch even uit, want Unilever lijkt gezwicht te zijn onder de hete adem van de aandeelhouders. Woensdag 19 januari meldde de levensmiddelenfabrikant toch niet meer dan €60 miljard te willen betalen voor de consumententak van GSK. De multinational benadrukt in een statement dat het – met het oog op de aandeelhouders – strikte financiële discipline zal blijven nastreven.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox