Shutterstock

Achtergrond Logistiek

Containerprijzen bewegen opnieuw zijwaarts

24 December 2021 - Kimberly Bakker

De gemiddelde prijs voor containervervoer over zee is deze week wederom zo goed als zijwaarts bewogen. Zowel Drewry als Freightos presteren een stabiele notering. Wel is de verwachting dat de vraag de komende tijd weer kan toenemen. Prijsstijgingen zijn daarmee niet uit te sluiten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De World Container Index van logistiek dienstverlener Drewry komt uit op een prijs van $9.304 per veertig voets container. Een week eerder was dat $9.292 per container. De prijs ligt hiermee 199% boven het niveau van vorig jaar. Ook bij Freightos is een zijwaartse beweging zichtbaar. Gemiddeld komt die notering uit op $9.513 per veertig voets container. De hoogste prijs wordt betaald voor transport van Shanghai naar Rotterdam, namelijk $13.642 per container. Vlak daarna volgt vervoer van Shanghai naar New York, met $13.094 per container.

Toenemende vraag verwacht
Analisten van Freightos verwachten dat de vraag komende periode weer wat toeneemt, als gevolg van Chinees Nieuwjaar. Die feestdag vindt plaats op 1 februari 2022. Dit kan resulteren in hogere tarieven. Maar ook als de Chinese feestdag geen invloed zou uitoefenen op de markt, wordt door analisten niet gerekend op prijsverlagingen. Zo is bijvoorbeeld nog onduidelijk welke gevolgen de omikronvariant van het coronavirus heeft. Als een 'normaal uitgavepatroon' hierdoor naar achteren schuift, dan schuift het herstel van de logistieke sector mee. Althans, zo is de verwachting.

De luchtvaarttarieven ontkomen inmiddels ook niet meer aan de chaos. Er is nog meer opwaartse druk zichtbaar dan normaal tijdens het piekseizoen. Dit heeft voornamelijk te maken met een verminderde capaciteit van passagiersvliegtuigen. Freightos meldt dat de tarieven voor luchtvervoer van Shanghai naar de westkust van de verenigde Staten afgelopen week de grens van $26 per kilo hebben gepasseerd. Dat is een stijging van 25% vergeleken met een maand eerder en vier keer hoger dan 'normaal'.

Source: Drewry Supply Chain Advisors.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden