Nuno21 / Shutterstock.com

Nieuws Vleesmarkt

Biden roept slachterijen op matje om hoge inflatie

17 December 2021 - Redactie Foodbusiness

Joe Biden heeft zich opnieuw uitgesproken over de vermeende marktkracht die de grote slachterijen van de Verenigde Staten hebben. De Amerikaanse president vindt dat zij een te grote vinger in de pap hebben in de totstandkoming van de prijzen voor vlees en daarom debet zijn aan de hoge inflatie in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse president stuurt er bij het congres op aan hoorzittingen te houden omtrent de vermeende marktkracht die slachterijen hebben. Ook pleit zijn regering voor nieuwe wetten die transparantie op de vleesmarkt moeten vergroten. JBS, Tyson Foods, Cargill en National Beef Packing hebben samen circa 85% van de Amerikaanse vleesmarkt in handen. De Biden-reging vindt dat ongezond.

Terwijl de Amerikaanse vleesprijzen dit jaar tot recordhoogte zijn gestegen, boeken slachterijen dikke winsten. Zo zag Tyson Foods de winst afgelopen boekjaar verdubbelen tot $1,3 miljard. Ook JBS boekte een miljardenwinst. Amerikaanse burgers betalen zich ondertussen blauw aan vlees en dat vindt Biden niet kunnen.

Hoogste inflatie sinds 1982
Bovendien is vlees een van de oorzaken van de hoge inflatie in de Verenigde Staten. In november steeg deze tot 6,8%, wat het hoogste niveau is sinds 1982. De extreme stijging is hoger dan economen hadden verwacht. De voedselinflatie bedroeg 6,1% in november, het hoogste niveau sinds 2008. Vooral de hoge vleesprijzen zijn hier debet aan, waardoor er in de Amerikaanse media gekscherend wordt gesproken over 'meatflation'. De hoge inflatie maakt dat er zorgen zijn over de koopkracht van consumenten en in het verlengde daarvan het economische klimaat.

Het is niet de eerste keer dat slachterijen de zwarte piet krijgen toegespeeld. Ook in september betichtte Biden slachterijen al van teveel marktkracht. Slachterijen kaatsten de bal toen terug door te zeggen dat de hoge vleesprijzen een gevolg zijn van de krapte op de arbeidsmarkt, waar de politiek zorg voor draagt.

Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) maakte eerder deze maand €100 miljoen vrij om leningen te verstrekken aan kleine vleesbedrijven om zich te kunnen ontwikkelen. Dit bedrag maakt onderdeel uit van een ondersteuningsprogramma van €1,4 miljard.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Analyse Vlees & Eiwit

Markt niet onder de indruk van kiphervorming Tyson

Analyse Vlees & Eiwit

Vleesgigant Tyson Foods schrijft weer zwarte cijfers

Interview Kees Aarts (Protix)

Zo kwam vleesgigant Tyson uit bij Nederlandse Protix

Nieuws Ondernemen

Tyson Foods sluit locaties vanwege slechte resultaten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden