Roquette

Achtergrond Erwteneiwit

Canada heeft nu grootste erwteneiwitfabriek

23 November 2021 - Rianne Nieuwenhuize

In het Canadese 'Portage la Prairie' is de grootste fabriek voor erwteneiwitten vorige week geopend. Roquette is leverancier van de grondstof. Jaarlijks kan 125.000 ton gele erwten worden verwerkt. De locatie is strategisch, omdat veel erwten geteeld worden in de Prairies. Deze regio staat ook wel bekend als de 'Silicon Valley of Plant-Based Protein'.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De wereldwijde markt voor erwteneiwitten groeit dit jaar - zo staat in een nieuw rapport - naar $471,96 miljoen, met een jaarlijks groeicijfer van 12,8%. Producent Roquette voorziet komend decennium zelfs een stijging van 24% in de vraag vanuit de industrie. "De coronapandemie zorgt voor een hogere vraag naar plantaardige eiwitten en verstoort tegelijkertijd de wereldwijde logistieke keten. De plantaardige eiwitrijke voedingssector heeft expertise, investeringen en innovatie nodig om aan de wereldwijde vraag te kunnen voldoen," meldt Jeremy Burks, senior vice president bij Roquette.

Daarom heeft Roquette in Canada (voor €500 miljoen) een nieuwe fabriek opgezet. Afgelopen week is die geopend. De fabriek, van 200.000 vierkante meter, kan jaarlijks 125.000 ton gele erwten verwerken. In combinatie met de fabriek van Roquette in Frankrijk (Vic-sur-Aisne) stijgt de capaciteit van het bedrijf tot 250.000 ton erwten per jaar.

Tekort aan erwteneiwit
Door droogte in Canada is een tekort ontstaan aan erwteneiwit voor de productie van plantaardige voedingsmiddelen. De meeste erwten worden geteeld in de Canadese Prairies; Saskatchewan, Alberta en Manitoba. Juist daar waren de klimaatomstandigheden dit jaar extreem. Door het tekort is de verwachting dat de Amerikanen en Aziaten dit jaar dieper in de buidel moeten tasten voor de aankoop van erwteneiwit. De transportkosten voor Amerikanen kunnen door de bouw van de nieuwe fabriek in Canada wel relatief laag blijven. Dat is ook een van de redenen dat Roquette de fabriek juist hier heeft neergezet.

Ondanks het tekort aan erwteneiwit, blijven de prijzen van peulvruchten (zoals gele erwten) vrij stabiel. Uit de meest recente van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) blijkt dat dinsdag 16 november ongeveer $0,22 per kilo moest worden betaald.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden