Albert Heijn

Analyse Greenyard

Schulden Greenyard na jaren weer onder controle

6 Juli 2021 - Linda van Eekeres

Na jaren van verliezen kon de Belgische groente en fruitreus Greenyard, die onder meer levert aan Albert Heijn, medio juni eindelijk groene cijfers schrijven over het gebroken boekjaar 2020/2021. Belangrijker nog: de schuldenpositie is eindelijk weer onder controle.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het beursgenoteerde Greenyard is wereldmarktleider in verse, diepgevroren en bereide groente en fruit. Jarenlang werd er verlies gerapporteerd, maar in het coronajaar wist Greenyard een verlies van €68 miljoen om te buigen naar een winst van €1,2 miljoen. De schuldenlast daalde afgelopen jaar met €85,7 miljoen: van €426 miljoen naar €340 miljoen.

In de eerste helft van het jaar is zowel de schuld als de schuldratio sneller verbeterd dat verwacht, aldus de onderneming in het jaarverslag. In maart is de schuld geherfinancierd en een kapitaalinjectie van €50 miljoen gerealiseerd. Hierdoor is de schuldratio naar 2,9 keer de brutowinst (ebitda) teruggebracht, terwijl die een jaar eerder nog boven de 4,4 was. In maart 2019 was de schuldgraad zelfs nog 7,1 keer de brutowinst.

Herfinanciering en hulp van Anderlecht-eigenaar
Marc Zwaaneveld trad begin 2019 aan als Chief Transformation Officer om leiding te geven aan het Transformation Office. Dat werd opgericht om het waardeherstel te sturen. Hij werd ook benoemd tot co-CEO samen met oprichter Hein Deprez die sinds begin 2018 CEO is. Deprez begon in 1983 met een kleine champignonkwekerij en richtte in 1987 Univeg op (voorheen Greenyard fresh). In kader van de transformatie reorganiseerde Greenyard en verkocht het bedrijf in 2019 zijn Hongaarse fabriek en het Britse Greenyard Flowers. Recent werd ook de champignon-divisie afgestoten.

Vlak voor het eind van dit gebroken boekjaar kreeg Greenyard steun van een bankenconsortium en een garantie van investeringsfonds Gigarant van de Vlaamse overheid voor de herfinanciering van de uitstaande schuld. De financieringsovereenkomst van €467,5 miljoen dekte de herfinanciering van de bankschuld en de terugbetaling van een converteerbare obligatielening van €125 miljoen. Ook hebben twee privé-investeerders zich ingeschreven op aandelen ter waarde van €50 miljoen. Het gaat om Joris Ide die al aandeelhouder was en Alychlo NV, een investeringsmaatschappij van de Vlaamse miljardair Marc Coucke - mede-eigenaar van voetbalclub Anderlecht - die ook lid is geworden van de Raad van Bestuur.  

CEO Zwaaneveld reageerde in een persbericht: "Na de transformatie was de herfinanciering voor Greenyard het laatste puzzelstukje om weer volledig te kunnen focussen op onze ambities om de relaties met klanten en telers te verdiepen, marktaandeel te blijven winnen en een echte leider in de sector te worden op vlak van duurzaamheid. We kijken ernaar uit om dit nieuwe hoofdstuk met onze investeerders, onze vertrouwde bankpartners en Gigarant aan te vatten."

'Transformatie is compleet'
De verkoop van Greenyard Prepared Netherlands aan de Poolse private equity-partij Cornerstone Investment Management voor €17 miljoen wordt naar verwachting deze zomer afgerond en zal ook bijdragen aan de verlaging van de schuld. Deprez stelde dat met het afstoten van Greenyard Prepared Netherlands de transformatie van Greenyard compleet is. "Nu kunnen wij ons volledig focussen op de verdere versnelling van onze wereldwijde kernactiviteiten, terwijl we onze strategische relaties voortdurend zullen blijven versterken."

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden