Shutterstock

Nieuws Blockstart

'Blockchain van waarde voor agrofoodbedrijven'

20 Mei 2021 - Kimberly Bakker

Er zijn veel trajecten vanuit de Europese Unie om bedrijven te helpen hun concurrentiepositie te versterken. Het INTERREG B-project Blockstart is daar een van. Dit traject focust zich op hoe mkb-bedrijven in de Europese Unie blockchaintechnologie kunnen gebruiken om hun positie te verbeteren. 'Met Blockstart zien mkb-bedrijven dat blockchain een veelbelovende technologie is die efficiëntie bevordert en kosten kan verlagen', vertelt Maaike Büchner, projectmanager Food bij partner Oost NL.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Mkb-ondernemers die willen onderzoeken of blockchaintechnologie oplossingen geeft voor hun vraagstukken rondom processen, tracking en tracing en facturering kunnen aanspraak maken op het Europese traject Blockstart. "Veel bedrijven hebben weleens gehoord van blockchain, maar dan denken ze vooral aan de bitcoin. Het is veel meer dan dat. Met dit traject kunnen we mkb-ondernemers een eerste kennismaking geven met de manieren waarop het bedrijf kan profiteren van blockchaintechnologie", legt Büchner uit. "Je kan dan denken aan track and tracing. Je kunt bijvoorbeeld zien hoelang het product erover heeft gedaan om van de ene leverancier bij de andere te komen en wat de omstandigheden tijdens de reis waren. Op die manier is ook de gezondheid van dieren in de gaten te houden."

Maar er is nog een groter voordeel. Blockchaintechnologie kan een bedrijf namelijk ook geld opleveren, beweert de projectmanager van Oost NL. "Een van de voordelen is dat derde partijen uit de keten gehaald kunnen worden. Controles door externe organisaties kunnen bijvoorbeeld worden overgenomen door een proces via blockchain." Ook op het gebied van transparantie zijn veel voordelen. "Sommige bedrijven weten niet goed wie de leverancier van de leverancier is. Stel dat die onbekende afzender uit China komt. De logistiek daarvandaan lag afgelopen jaar door de coronacrisis ineens plat. Als je daar inzicht in hebt – wat mogelijk is met blockchain –, dan kan je daarop anticiperen en wellicht sneller ingrijpen."

Tenslotte levert de blockchaintechnologie ook diverse voordelen op het gebied van de veiligheid van de gegevens van een bedrijf. "Het niet meer centraal opslaan van data, in combinatie van cryptografie kan de betrouwbaarheid en veiligheid van data vergroten. Met blockchain is dat goed mogelijk", vertelt Büchner.

Oost NL begeleidt de ondernemers
Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL is een van de regionale partners van het Europese traject. "Wij zijn het aanspreekpunt voor de ondernemers die interesse hebben, maar we ondersteunen ze ook bij het maken van keuzes rondom de aangeboden trainingen en workshops", aldus Büchner. "Die keuze maken we aan de hand van het vraagstuk dat het bedrijf wil beantwoorden." Die ondersteuning is ook nodig, omdat elk Nederlands mkb-bedrijf dat zich aanmeldt (binnen de sectoren Health, Logistiek en Agrofood) een bedrag van maximaal €7.500 te besteden heeft. "Omgerekend in workshops en trainingen kunnen er dan meestal drie verschillenden gevolgd worden", licht Büchner toe.

Overigens meldt de projectmanager dat de deelnemers beginnen met gratis workshops. "Denk daarbij onder meer aan een quickscan." Ook naderhand wil Oost NL er zijn voor de (dan) ex-deelnemers. "We kijken samen naar de vervolgstappen, binnen of buiten het project. Ook vragen we of we nog meer voor ze kunnen doen. Bijvoorbeeld als er behoefte is aan financiering of ondersteuning bij het verder ontwikkelen van de bussiness case. Het is niet zo dat we afscheid nemen van het bedrijf als de trainingen zijn volbracht."

Animo nog wisselend
Het project Blockstart is nog vrij nieuw en loopt nu ongeveer een half jaar, meldt Büchner. "De animo is nog wisselend. Er is op dit moment zeker nog ruimte voor nieuwe aanvragen", licht ze toe. "We merken dat veel bedrijven zich nu niet melden, omdat ze druk zijn met het overleven van de crisis. Dat begrijpen we goed. Ook horen we soms het argument 'de klant vraagt er niet om, dus beginnen we er nog niet aan'. Dat is jammer. Blockchain werkt alleen als je het samen met de keten of een deel van de keten doet, maar een schakel in de ketting moet ermee beginnen." Büchner denkt dat het belangrijk is dat bedrijven in zien dat blockchain veel voordelen heeft. "We proberen er daarom steeds meer awareness voor te creëren. Maar we merken wel dat het op dit moment nog lastig is om bedrijven te overtuigen."

Dit najaar start Oost NL daarom ook met het tweede deel van Blockstart. "Daarbij kunnen bedrijven op kleine schaal (samen met de bedrijven die de technologie leveren) werken aan verdere ontwikkeling van de eigen blockchain. We hopen dat dit project bedrijven overtuigt om toch die eerste stappen te zetten als het gaat om blockchain. Het is immers echt een prachtige manier om de keten waarin je actief bent nog beter inzichtelijk te maken of te beveiligen."

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden