8th.creator / Shutterstock

Nieuws Investeringen

Kellogg ziet Europese liefde voor Pringles en investeert

7 Mei 2021 - Kimberly Bakker

Europeanen zijn dol op Pringles. Het kokertje is alom bekend en iedereen kent de struggle om die laatste paar chipjes uit de verpakking te krijgen (zonder al te veel te kruimelen). The Kellogg Company, het moederbedrijf achter het merk, erkent die Europese liefde voor Pringles en investeert daarom fors in het merk. Sinds november 2019 heeft de Europese divisie al €140 miljoen in de fabrieken gepompt.

The Kellogg Company heeft over het eerste kwartaal een netto-omzet behaald van $3,58 miljard. Dat maakte het donderdag 6 mei bekend. Het is een stijging van 5,1% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De Europese divisie van Kellogg's liet een stijging zien van 10%. Vooral chipsmerk Pringles leverde volgens het concern aan bijdrage aan die groei, al geeft het geen exacte cijfers. Maar, als we het jaarrapport van de volledige Kellogg Company raadplegen, dan zien we wel hoe groot de markt is. In 2020 lag de omzet uit snacks, waaronder dus Pringles, op $6,28 miljard.

Investeringsruimte genoeg
Wereldwijd had de aardappelchipsmarkt vorig jaar een waarde van ruim $30 miljard. En komende jaren is nog volop groei mogelijk. Analisten gaan er namelijk vanuit dat de markt tot en met 2026 nog zeker met 2,8% groeit. Lay's heeft daarbij overigens nog altijd veruit het grootste marktaandeel (meer dan 50% wereldwijd). Voor Kellogg Europe is de verwachting van een groeimarkt reden om fors te investeren. Sinds november 2019 heeft het €140 miljoen geïnvesteerd in de Europese fabrieken. Dat maakt het bekend tijdens de presentatie het kwartaalrapport.

Het merendeel van het bedrag is geïnvesteerd in een hogesnelheidslijn in de Kutno-fabriek in Polen. Het gaat om een bedrag van ruim €110 miljoen. Met die productielijn kan de productie met 24% opgehoogd worden, wat betekent dat er jaarlijks nog eens 120 miljoen kokers Pringles geproduceerd worden. Oorspronkelijk zou deze hogesnelheidslijn in mei van dit jaar klaar zijn, maar de verwerkingslijn is inmiddels al actief. Een maand eerder dan gepland dus. Daarbij heeft Kellogg Europee ook meteen ingezet op duurzaamheid, want de hogesnelheidslijn vereist onder meer minder verwarming.

Opvallend feitje: de fabriek in Kutno was oorspronkelijk ontworpen voor de productie van Special K. Pas in 2014 werd de fabriek omgedoopt tot Pringles-fabriek. Sinds 2008 is maar liefst €330 miljoen geïnvesteerd in deze fabriek en zijn bijna 550 banen gecreëerd.

Renovatie in Mechelen
Ook bij onze zuiderburen wordt geïnvesteerd. De fabriek in Mechelen ontvangt €30 miljoen. Dat geld gaat gebruikt worden om de fabriek up-to-date te maken, zodat het aan de groeiende vraag kan blijven voldoen. Tegelijkertijd wordt dan ook ingezet op duurzaamheid. Concrete plannen zijn echter nog niet bekend. Wat wel duidelijk is, is dat de werkzaamheden nog dit jaar moeten beginnen. "Ik verwacht dat de groei naar Pringles doorzet als de coronamaatregelen afnemen en we weer samen mogen zijn. Ook voor ons is groei dus essentieel", aldus voorman van Kellogg Europe Dave Lawlor tijdens de presentatie.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden