Shutterstock

Nieuws Corona

NVWA legt slachthuis VanDrie Group stil

22 April 2021 - Redactie Foodbusiness

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) is per direct gestopt met keuringswerkzaamheden op kalverslachthuis ESA in Apeldoorn. Hierdoor ligt het slachtproces per direct stil. Slachthuis ESA maakt onderdeel uit van de VanDrie Group. 

De NVWA nam het besluit omdat medewerkers die vanmorgen positief werden getest op corona toch naar binnen werden gelaten door het bedrijf. Hiermee konden zij in contact komen met dierenartsen van de NVWA en hun assistenten.

Besmette medewerkers betreden bedrijf
Nadat een tiental medewerkers eerder al positief was getest op het coronavirus, werden alle overige medewerkers die op de locatie aan het werk wilden onderworpen aan een sneltest. Medewerkers die het virus na de  test ook onder de leden bleken te hebben, werden echter niet naar huis gestuurd, maar mochten gewoon de bedrijfsgebouwen betreden. Dit was voor de NVWA aanleiding om de keuringswerkzaamheden per direct te stoppen. Omdat dieren alleen geslacht mogen worden als er gekeurd kan worden, lag het slachtproces ook acuut stil. Dieren die al op het slachthuis aanwezig waren, moeten daar nu zolang gehuisvest worden.

Het slachten kan volgens de NVWA pas worden hervat nadat er een plan van aanpak is opgesteld. In dit plan moet het bedrijf laten weten hoe het ervoor gaat zorgen dat medewerkers de coronamaatregelen naleven waardoor iedereen die op de locatie aan het werk is veilig kan werken. Pas als een dergelijk plan door de NVWA is goedgekeurd, kan het productieproces worden hervat. De NVWA geeft daarbij aan dat het van het grootste belang is dat haar dierenartsen, de assistenten én alle overige medewerkers in slachthuizen op een veilige manier hun werk kunnen doen.

Verklaring VanDrie Group
Bovenstaande is gebaseerd op informatie van de NVWA. De VanDrie Group zelf geeft op haar website een heel andere lezing. In een verklaring van het bedrijf valt namelijk te lezen dat het bedrijf uit voorzorg tijdelijk is stilgelegd, dit naar aanleiding van een 'significant aantal positief geteste werknemers'. Het opschorten van de slachtactiviteiten zou op dit moment de enige juiste maatregel zijn. Na een schoonmaak- en desinfectieronde  moeten externe experts beoordelen of er weer een gezonde en veilige werkomgeving gecreëerd kan worden, aldus de verklaring van de VanDrie Group.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden