Shutterstock Dit is een inside artikel, bestemd voor abonnees. In het kader van onze lancering kunt u tijdelijk alle inside content gratis inzien. Zodra dit stopt doen wij graag een scherpe aanbieding.

Nieuws Voedselverspilling

'Samenwerking is nodig om verspilling tegen te gaan'

17 Juni 2021

De coronapandemie heeft ons doen beseffen dat we de wereld niet kunnen blijven uitputten. We kunnen niet meer onbeperkt grondstoffen gebruiken en vervolgens niets terugdoen. Een circulaire economie wordt door velen gezien als dé oplossing. Maar dat kunnen we niet alleen bereiken. "Samenwerkingen zijn dan ook nodig om verspilling van zowel voedsel als water tegen te gaan", zo bleek donderdag 17 juni tijdens een webinar van Consulate General of the Kingdom of the Netherlands.

"De coronacrisis heeft van ons 'schermjunkies' gemaakt en Zoom en thuiswerken zijn normaal geworden." Zo trapte Arjen van den Berg van Consul General donderdag 17 juni het webinar 'Out of the Box: A Dutch Approach to Tackling Food & Organic Waste' af. "Hoe negatief dat ook klinkt, het heeft ook veel voordelen. We kunnen elkaar op deze manier bijvoorbeeld gemakkelijk inspireren en samen nadenken over het tegengaan van voedselverspilling." En dat was het doel van de webinar. Het opzetten van een samenwerking tussen Nederland en Hongkong om verspilling tegen te gaan.

Nederland heeft op dit moment een recyclingpercentage van 27% en ongeveer 53% van al het gemeentelijk afval wordt in ons land gerecycled. Daarmee hebben we het hoogste percentage in de Europese Unie. Op dit moment is ons kikkerlandje voor 24,5% circulair. "Met een doelstelling van volledige circulariteit in 2050 is er dus nog een lange weg te gaan", vertelt Van den Berg. Hij stelt dat innovatie een van de hoofdsleutels is tot een circulaire economie, maar ook samenwerking is zeer belangrijk. "Hongkong is voor ons een geschikte partner. Beide landen zijn immers dichtbevolkt en hebben zeer ambitieuze doelen gesteld."

Hoe pakt Hongkong het aan?
Het doel van Hongkong is om in 2050 zo goed als klimaatneutraal te zijn. Een vergelijkbaar doel als in Nederland dus. Op dit moment komt de productie van afval nog uit op 11.000 ton. "Vooral afval uit voedselresten is een groot probleem. Dat maakt 30% van de totale afvalberg uit", licht staatssecretaris voor Milieu, Chin-Wan Tse toe. "Ons eerste doel is om die 11.000 ton voor het einde van komend jaar met 250 ton te verlagen. Maar het doel om klimaatneutraal te worden, daar hebben we nog zeker vijftien jaar voor nodig."

De anti-verspillingscampagne die het daarom al een aantal jaar terug gestart is, heeft succes. Het aandeel huishoudelijk afval is namelijk al met 17% gedaald: van 0,37 kilo per dag in 2013 naar 0,30 kilo in 2019. Volgens Tse is de beste manier om voedselverspilling tegen te gaan, om het aan te pakken bij de bron. "In de stappen daarna kun je kijken naar het doneren van voedsel, het inzetten op het scheiden van afval en het gebruiken van afval voor de productie van energie."

Met betrekking tot recycling heeft Hongkong wel een concreet doel. Tegen 2023 moet de recyclingcapaciteit namelijk uitkomen op 600 ton per dag. Eerder was dat nog maar 200 ton per dag. Het zogenaamde O-Park is een van de recyclingbedrijven die daaraan bij moet dragen. Op jaarbasis moet dat bedrijf 85.000 ton kunnen recyclen. Vervolgens moet 80.000 megawattuur aan methaangas geproduceerd worden en daarmee zouden dan 3.000 huishoudens voorzien kunnen worden van energie.

Ideeën uit Nederland
Er is nog meer nodig om de voedselverspilling in Hongkong terug te dringen. En daarvoor kijkt het graag naar Nederland. "We willen graag leren van andere landen. Dat moeten we ook doen om onze doelen te kunnen behalen. Samenwerking is key als het gaat om het tegengaan van voedselverspilling", stelt de staatssecretaris van Milieu. Een van de Nederlandse bedrijven waar het Hongkongse bedrijfsleven naar kan kijken, is InzamelHelden. Dat bedrijf heeft een systeem ontwikkeld voor deur-tot-deurinzameling van alle soorten afval. "We creëren er banen mee en zorgen tegelijkertijd voor het verbeteren van de verspillingsstromen. We geven niet alleen de juiste tools, maar voorzien ook in de communicatie met een app", vertelt Peet de Bruijn van InzamelHelden tijdens het webinar.

Een ander bedrijf is DeSah. Dat bedrijft heeft als ambitie om water- en voedselverspilling tegen te gaan. "Onze innovatie is een vacuüm toilet. Die zie je nu al in vliegtuigen, maar dat systeem kan ook goed gebruikt worden in het bedrijfsleven of in restaurants", vertelt technical director Sybrand Metz. "Een traditioneel toilet verbruikt zes tot acht liter water per spoeling. Ons toilet maar één liter. Zo bespaar je al gauw 11.000 liter per jaar, met een vermindering van 25% in het waterverbruik tot gevolg." Volgens Metz een ideale oplossing voor Hongkong, omdat veel inwoners daar buitenshuis eten. "We hebben zelfs de mogelijkheid om een zogenaamde 'kitchen grinder' te plaatsen. Zo kan zowel water- als voedselverspilling tegengaan worden."

foodbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.
Met Froep krijgt reststroom van BelOrta nieuw leven

Achtergrond Froep

Met Froep krijgt reststroom van BelOrta nieuw leven

Denemarken verspilt elk jaar duizenden tonnen

Nieuws Voedselverspilling

Denemarken verspilt elk jaar duizenden tonnen

Unwaste zet een streep door afval

Interview Unwaste

Unwaste zet een streep door afval

'Het is tijd voor een nieuwe definitie van kwaliteit'

Interview Kromkommer

'Het is tijd voor een nieuwe definitie van kwaliteit'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief