Private label-producent Farm Dairy in Lelystad heeft een steen in de zuivelvijver gegooid met de introductie van hybride zuiveldranken. Samen met het Deense Planet Dairy zet het hybride drinkzuivel op de markt met daarin 30 tot 40 procent plantaardige ingrediënten uit favabonen (tuinbonen), afkomstig van Nederlandse akkerbouwcoöperaties. Albert Heijn is de eerste afnemer. Diverse verwerkers reageren onaangenaam verrast.
Het nieuwe product zat er al enkele weken aan te komen en volgens een uitlating van Farm Dairy staan retailers in de rij om het nieuwe product te kopen. Op de website van Farm Dairy werd het product ook al langer aangekondigd. Op de Private Labelbeurs PLMA in Amsterdam werd geprobeerd het nieuwe product verder onder de aandacht te brengen, begin deze week was er dan het persbericht dat Albert Heijn als eerste in Nederland de nieuwe drankjes in het schap zou leggen, als onderdeel van de Beter Voor-lijn.
Dat was het moment dat de melkveehouderij en de Nederlandse zuivelindustrie zich realiseerden wat er gebeurde. De zaak kwam meteen aan de orde binnen branche-organisatie ZuivelNL. Er volgden daar stevige discussies, want is dit weer een aanslag op de echtheid van zuivel en wat is er vóór en wat is er tegen hybride zuivel in te brengen? En wat zal het betekenen voor de zuivelsector?
Grens over
Veel leden van de NZO zijn van mening dat met de onderhavige serie producten een grens is overschreden. Zuivelproducten bevatten wel vaker een klein percentage andere ingrediënten, zoals suiker of fruit, maar 30% of 40% gaat volgens hen echt te ver. Branche-organisatie NZO komt er desgevraagd echter nog niet helemaal uit. Voorzitter Mireille Einwachter van FrieslandCampina kon geen reactie geven, al is deze week diverse keren over de zaak gesproken. De organisatie zelf houdt het erop dat de zuivel als innovatieve sector 'een breed en divers productaanbod biedt, dat inspeelt op veranderende behoeften. Zo is er volop keuze en voor elk wat wils'. In eerdere situaties heeft de zuivelsecor zich met succes verzet tegen met name producten die suggereerden zuivel te zijn, maar ook grote hoeveelheden andere ingrediënten bevatten.
Arend Bouwer (Farm Dairy)
Trots op product
Algemeen directeur Arend Bouwer van Farm Dairy kijkt met belangstelling hoe de discussie zich ontvouwt. "Ik ben zelf best trots op ons product, al vind ik 'hybride' niet zo heel erg mooi klinken," reageert hij. Het product ligt ook niet echt als 'hybride' in het schap, maar als 'halfvolle of volle zuiveldrink' Bouwer: "Wij maken gewoon een lekker product van Nederlandse bodem, waarmee we denkelijk een nieuwe groep consumenten kunnen bereiken. We maken ook volledige melkvervangers en traditionele zuivel. De afzet van volledige melkvervangers stagneert een beetje, en hier en daar lijken de scherpe kantjes ook wat af van de tegenstellingen. Een tussenvorm met dierlijke en plantaardige bestanddelen is dan niet zo'n gekke propositie. Wij produceren gewoon in opdracht van de retail en kijken wat de consument wel en niet wil."
Twee eigenaren
Farm Dairy is een zelfstandige zuivelverwerker, die voor bijna 50% in handen is van FrieslandCampina, en voor eenzelfde deel in handen van de familie De Bruijne, eigenaar van Farm Frites. Op papier heet deze enig aandeelhouder te zijn, maar het ligt dus genuanceerder. De melk komt echter niet van FrieslandCampina, maar in het geval van Albert Heijn bij A-ware vandaan. Die zegt geen bemoeienis te hebben met de totstandkoming van het eindproduct en vindt ook dat duidelijk moet zijn dat zuivel komt van koeien.