Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tegenstrijdige signalen op de granenmarkt

22 November 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De signalen op de granenmarkt zijn niet eenduidig. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne escaleert eerder dan dat het rustiger wordt. Toch wordt de risicopremie op de tarwemarkt niet wezenlijk opgevoerd. De novemberupdate van het IGC was bullish van toon, maar dat werd ook niet echt overgenomen op de markt. En ook Trump blijf als een grote onzekere factor boven de granenmarkt hangen. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteten €0,50 hoger op €220,25 per ton. Op de CBoT deden de koersen een stapje terug afgelopen handelssessie. Tarwe sloot 0,7% lager op $5.48¾ per bushel. Maïs leverde 0,8% in en komt daarmee uit op $4.26¾ per bushel. Soja was de grootste daler met 1,3%. Het januaricontract voor soja sloot gisteren op $9.77¾ per bushel.

De stemming op de tarwemarkt is alles bij elkaar toch wat gematigd. De dreiging van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne wordt er niet minder om, maar toch wordt de premie niet veel verder opgevoerd. Het gebruik van de intercontinentale raket door Rusland was volgens Poetin een test voor het Westen, zo schrijven verschillende nieuwsdiensten. Verder liet de Russische president doorschemeren niet onder de indruk te zijn van de langeafstandsraketten die Oekraïne nu inzet bij de 'speciale operatie', zoals het Kremlin de oorlog blijft noemen.

Saillant detail is dat de BBC vandaag bekendmaakte op basis van onderzoek van het Open Source Centre dat Rusland sinds maart ruim een miljoen vaten olie heeft geleverd aan Noord-Korea. Olie is de betaling voor de wapens en militairen die Noord-Korea aan Rusland levert om de oorlog in Oekraïne voort te kunnen zetten. Dergelijke leveringen van olie gaan lijnrecht in tegen de VN-sancties tegen Pyongyang. Noord-Korea is het enige land ter wereld dat een verbod heeft om op de vrije markt olie te kopen. Dat handelsembargo is indertijd ingesteld om te voorkomen dat Noord-Korea kernwapens verder kan ontwikkelen.

Natte seizoen in Europa werkt door
Het International Grains Council (IGC) heeft de wereldwijde opbrengstverwachting voor tarwe met 2 miljoen ton verlaagd naar 796 miljoen ton voor het verkoopseizoen 2024/25. Het grootste deel van de verlaging komt voor rekening van de EU. De oogst van 2024 is verlaagd tot 120,3 miljoen ton tegen 121,8 miljoen ton een maand eerder. Vorig seizoen werd er in de EU nog 133,1 miljoen ton gedorst. Frankrijk heeft de kleinste tarweoogst in veertig jaar en ook in Duitsland liggen opbrengsten een stuk lager na het extreem natte seizoen.

Het weer zorgt voor wat prijsdruk op de granenmarkt. In de VS staat nu nog maar 40% van de wintertarwe in een droogteregio. Dat was drie weken terug op de piek nog 62%. In Zuid-Amerika is droogte ook niet het grootste probleem. Tot en met de eerste week december voorspellen de weermodellen regen voor onder meer Brazilië en Argentinië.

Politieke wensen
De geopolitieke ontwikkelingen rond de Zwarte Zee zijn al aangestipt, maar ook in de VS zijn er de nodige onzekerheden. De meeste belangstelling vanuit de graanhandel gaat uit naar de handelsrelatie tussen China en de VS. Van president-elect Trump is bekend dat hij geen fan is van de import van Chinese goederen en daar zou onder andere de Amerikaanse export van agrarische grondstoffen het slachtoffer van kunnen worden. Over wat Trump gaat doen met biobrandstoffen is zo mogelijk nog meer tasten in het duister. Tijdens zijn vorige termijn trok Trump zich weinig aan van internationale klimaatverdragen en de verwachting is dat zijn houding de komende vier jaar niet veel veranderd. Wat wel anders is geworden vergeleken met acht jaar geleden is dat de oliemaatschappijen en biobrandstofproducenten elkaar gevonden lijken te hebben. Alles beter dan elektrisch rijden, zo wordt er door zowel de fossiele als biobrandstofindustrie geredeneerd. De vraag is of die eensgezindheid standhoudt nu er iemand in het Witte Huis komt die zich ten gunste van de oliebedrijven heeft uitgelaten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden