Alf Ribeiro / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Brazilië en China vinden voor granen en soja

21 November 2024 - Jurphaas Lugtenburg

In de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is een nieuwe trede genomen op de escalatieladder. Oekraïne heeft gisteren Britse langeafstandsraketten ingezet en Rusland reageerde vandaag met het gebruik van een intercontinentale raket. De beschikbaarheid van tarwe is en punt van zorg. Op het zuidelijk halfrond is de oogst bezig en aanbod vanuit die kant kan een eventuele rally remmen. Brazilië en China halen ondertussen de banden aan en maakte gisteren een nieuwe handelsovereenkomst bekend.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,75 hoger op €219,75 per ton. Op de CBoT sloten de granen eveneens in het groen. Tarwe sloot 0,5% hoger op $5.52½ per bushel. Maïs pluste 0,7% en kwam daarmee uit op $4.30¼ per bushel. Maïs deed een stap terug en sloot 0,8% lager op $9.90½ per bushel.

Na de Atacms-raketten van Amerikaanse makelij heeft Oekraïne gisteren de Britse Storm Shadow lange afstandsraketten ingezet tegen Rusland. Het Kremlin heeft vandaag voor het eerst een intercontinentale raket afgevuurd op Oekraïne zo meldt de Oekraïense luchtmacht. De zorgen over de gevolgen van de oorlog op de granenmarkt neemt daarmee weer toe. Toch blijven de gevolgen voor het transport van graan uit het Zwarte Zeegebied vooralsnog beperkt. Daarmee kan volgens verschillende analisten verklaard worden dat de oorlogspremie op tarwe niet veel verder wordt opgevoerd.

Algerije heeft volgens bronnen 160.000 tot 180.000 ton durumtarwe gekocht. De prijs zou liggen tussen de $348 en $360 per ton C&F. De durumtarwe komt van ver. Australië, Canada en de VS worden als landen van herkomst genoemd.

Aanbod uit het zuiden
Krappe tarwevoorraden leggen een redelijk vaste bodem in de tarwemarkt. Dat de tarweprijs zo rond het laagste niveau in vier jaar hangt, is voor telers weinig motiverend om snel afscheid te nemen van wat er aan tarwe in de silo's zit. Toch wil dat niet automatisch zeggen dat de tarweprijs gaat stijgen. Op het zuidelijk halfrond is de tarweoogst namelijk begonnen. Voor de belangrijkste tarwe exporterende landen onder de evenaar - Argentinië, Australië en Brazilië - voorspelt het USDA een tarweoogst die 18% groter is dan vorig seizoen. Het aanbod van tarwe tijdens de oogst zou eventuele prijsrally's op de wereldmarkt in de kiem kunnen smoren.

Relatiebeheer
Brazilië en China halen nog voordat Trump in het Witte Huis zit de banden aan. Gisteren werd bekend dat Brazilië nieuwe handelsovereenkomst heeft met China voor onder andere verse druiven, vismeel, sesamzaad, sorghum en andere producten. Granen of soja worden niet genoemd, maar de goede verstaander leidt hier wel uit af welke richting het Chinese handelsbeleid op wordt gestuurd.

Afgelopen oktober importeerde China 541.400 ton soja uit de VS, zo blijkt uit de Chinese douanedata. Dat is het dubbele van de hoeveelheid in oktober 2023. Vergeleken met de 5,5 miljoen ton uit Brazilië en 1,4 miljoen ton uit Argentinië was de VS in oktober overigens maar een kleine speler op de Chinese markt. In de eerste tien maanden van 2024 haalde China 15,1 miljoen ton soja uit de VS. Dat is 13% minder vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Brazilië exporteerde met 67,8 miljoen ton 14% meer naar China.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden