Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Zuivelprijzen op Global Dairy Trade hard onderuit

3 Juli 2024 - Wouter Baan

De Global Dairy Trade die gisterenmiddag plaatsvond, heeft geresulteerd in fors lagere prijzen. Vooral het melkvetfabricaten als boter en AMF kregen forse klappen, maar ook de melkpoeders schoten onderuit. Het handelsvolume is wel flink gestegen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niet eerder dit jaar was de Global Dairy Trade zo zwak als nu. Boter en AMF daalden beiden met meer dan 10%. In het geval van boter ging bijna $800 van de prijs af. De zwakte tekent zich niet alleen af tot de leveringscontracten in augustus, maar ook later dit jaar als de vakantieperiode weer voorbij is. Daarmee kan de uitslag gelezen worden als een structureel zwakkere botermarkt. Dit druist wel tegen eerdere verwachtingen in, waarbij verwacht werd dat de botermarkt op zijn minst prijshoudend zou blijven.

Melkpoeder en Cheddar
Ook de melkpoedermarkt krijgt een tik, waarbij mager product met 6,1% teruggaat naar $2.586 per ton. De prijsstijgingen van de afgelopen drie veilingsessies werden daarmee in één klap teniet gedaan. Europees product aangeboden door Solarec ging het goedkoopst van de hand. Ook de Cheddarprijs ging met bijna 7% behoorlijk onderuit en zakte teven door de psychologische grens van $4.000 per ton.

Volume flink gestegen
Het handelsvolume laat wel een forse stijging zien, nadat tijdens de voorlaatste veiling half juni slechts 16.787 ton werd afgezet. Dit was een van de laagste volumes ooit. Met ruim 24.000 ton was het handelsvolume gisteren het hoogst sinds begin februari. Wel lag het handelsvolume een fractie lager dan bij de veiling een jaar eerder.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden