Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Het blijft zoeken naar de bodem in tarwemarkt

21 Juni 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De opbrengstprognose voor tarwe in het Zwarte Zeegebied blijken toch nog naar boven te kunnen worden bijgesteld. Over eventuele minimumexportprijzen voor graan uit Oekraïne is nogal wat te doen. De bond van graanhandelaren is niet blij met de plannen van de Oekraïense regering. In Brazilië wordt biodiesel steeds belangrijker voor de sojamarkt. Er zijn nu eenmaal grenzen aan wat je aan soja kan exporteren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract op de Matif sloot gisteren €3,25 lager op €226,55 per ton. Op de CBoT sloot tarwe 1,6% lager op $5.72¾ per bushel. Soja sloot net als tarwe 1,6% lager en kwam daarmee uit op $11.55¼ per bushel. Maïs kreeg de hardste tik te verwerken gisteren en sloot 2,3% lager op $4.39¾ per bushel.

Tarwe is de zwakke broeder in het granencomplex. In Europa en het Zwarte Zeegebied staan vooral de exportprijzen wat onder druk. In de VS heeft de voortvarende start van de graanoogst een minder positief effect op de prijsontwikkeling. Door regen in Kansas heeft de oogsttrein vaart geminderd, maar de staat loopt nog altijd een dag of tien voor op het meerjarig gemiddelde. De matige stemming op de tarwemarkt wordt nog eens versterkt door opbrengstprognoses. Ikar heeft de oogstverwachting voor tarwe in Rusland bijgesteld van 81,5 miljoen ton naar 82 miljoen ton. Op zich is dat geen schokkende wijziging, maar na een periode waarin de verwachtingen alleen naar beneden werden bijgesteld is dit even wennen.

Koolzaad in de lift?
De Oekraïense graanexport loopt in seizoen 2023/24 een kleine 2 miljoen ton voor op vorig seizoen en zit volgens de laatste update van het Oekraïense ministerie van Landbouw op 49,3 miljoen ton. In juni is tot dusver 2,3 miljoen graan geëxporteerd tegen 2,1 miljoen ton in dezelfde periode vorig jaar. De prijs voor koolzaad in Oekraïne gaat de komende maanden stijgen. Dat voorspelt althans het Oekraïense agrarisch genootschap. De huidige prijs ligt op circa €425 per ton en dat gaat stijgen naar €500 in oktober. Voor telers die nog geen koolzaad vastgelegd hebben is het advies van het bondgenootschap gewoon even afwachten.

De Oekraïense Unie van Graanhandelaren UGA waarschuwt voor de gevolgen van de minimumgraanprijzen voor export waarop het Oekraïense ministerie van Landbouw zich aan het beraden is. Oekraïne wil enerzijds de inkomsten gerelateerd aan de export van agrarische producten verhogen maar is ook niet blind voor de kritiek vanuit Europa van boeren die vinden dat ze te maken hebben met oneerlijke concurrentie. Als oplossing heeft Oekraïne een balletje opgegooid en uitgewerkt voor minimum exportprijzen voor onder andere tarwe, maïs, soja en koolzaad. Dat zou op zijn vroegst in augustus kunnen worden ingevoerd. De UGA is niet gelukkig met een dergelijk systeem. "Het zal een zeer negatief effect hebben op het vermogen van exporteurs om aan hun verplichtingen te voldoen, het vertrouwen in Oekraïense exporteurs ondermijnen, de planning en financiering van exportactiviteiten bemoeilijken en tegelijkertijd het concurrentievermogen van Oekraïense goederen op de wereldmarkten verminderen", schrijft de UGA. Volgens de bond zou het tot de helft van de Oekraïense export kunnen kosten.

Diesel wordt de redding voor soja
Biodiesel wordt steeds belangrijker voor de Braziliaanse sojasector, zo verwacht Andre Nassar voorzitter van Abiove een Braziliaanse belangengroep voor sojaverwerkers. "Ik verwacht niet dat we hier in Brazilië jaarlijks 1 miljoen hectare meer sojabonen gaan telen om aan de vraag uit China te voldoen", aldus Nassar tijdens een beurs aan de aanwezige journalisten. China probeert minder afhankelijk te worden van import en het recente gedoe met exportheffingen in Brazilië doet de export geen goed. Nassar verwacht dat de vraag naar soja vanuit China de komende jaren stabiel blijft op circa 100 miljoen ton uit diverse landen. Brazilië is nu de belangrijkste sojaleverancier voor China. Biodiesel is een belangrijke tak om de extra productie van soja in Brazilië in af te zetten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden