defotoberg / Shutterstock.com

Nieuws Grondstoffen

Boterprijs naar record op GDT, melkpoeder zwak

18 Juni 2024 - Klaas van der Horst

Een lagere index, maar geen echt eenduidige uitkomst tekenen de jongste GDT-veiling. Hoofdproduct volle melkpoederprijs zakte gemiddeld met 2,5% in prijs. De toch al niet lage boterprijs ging nog eens fors omhoog, vooral in Nieuw-Zeeland. Daarbij heerst ook het beeld dat vooral de prijzen voor snelle levering in de lift zitten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Twee weken geleden steeg de GDT-index nog met 1,7%, deze keer daalde de index met 0,5%. In zekere zin was het een meevallend resultaat. Er werd een grotere daling verwacht, maar er was kennelijk buiten de boter gerekend.

Hoofdproduct volle melkpoeder daalde zoals gemeld dus relatief sterk in prijs, maar vooral in Nieuw-Zeeland. De prijs van Europees product hield beter stand en noteerde zo'n €600 per ton hoger dan het Nieuw-Zeelandse melkpoeder.

Bij magere melkpoeder is het beeld omgekeerd, De gemiddelde prijs hiervan steeg met 0,7% en hier was het vooral het Nieuw-Zeelandse product dat licht aantrok en voor levering dichtbij gemiddeld zo'n €80 per ton meer hoger noteert.

Mozzarella werd volgens opgave niet verhandeld; Cheddar wel, tegen een iets lagere prijs dan op de vorige veiling. Boterolie daalde in prijs, maar boter steeg daarentegen met 6,2% in prijs. Daarbij werden de hoogste prijzen genoteerd voor Nieuw-Zeelands product. Daarvoor werd voor levering op korte termijn meer dan €8.200 per ton neergeteld. Europees product werd zo'n €1.600 per ton goedkoper geveild.

{{dataviewSnapshot(46_1718729886)}} 

Een enorm volume kwam er overigens niet voor de klok. Met 16.767 ton werd er nog minder verhandeld dan op de vorige, ook al bescheiden veiling.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden