Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Het weer legt een bodem in de tarwemarkt

24 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De komende tarweoogst valt volgens het ICG kleiner uit dan eerder verwacht. Ook bij maïs rekent de intergouvernementele organisatie op een kleinere oogst. In de VS is en blijft het vooral in de tarwegordel droog. Voor maïs en soja liggen de kaarten gunstiger geschud. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1 lager op €258,25 per ton. Op de CBoT steeg tarwe met 0,7% naar $6.98 per bushel. Maïs liet eveneens een bescheiden plusje zien van 0,6% naar $4.64 per bushel. Soja leverde wat in en sloot 0,6% lager op $12.39¼ per bushel.

Het International Grains Council (IGC) schat de mondiale tarweproductie voor seizoen 2024/25 in op 795 miljoen ton. Dat is 3 miljoen ton lager dan in de vorige prognose van april. Het USDA rekende eerder deze maand overigens met een tarweoogst van 798 miljoen ton, gelijk aan de vorige raming van het IGC. De opbrengstverwachting maïs is verlaagd met 6 miljoen ton naar 1.220 miljoen ton. De vraag naar maïs blijft echter wel groot. De verwachte eindvoorraad maïs is daardoor verlaagd met van 291 miljoen ton in de voorspelling van vorige maand naar 281 miljoen ton deze maand.

Droogte
In de VS is het vooral de wintertarwe die last van droogte heeft. Een kwart van de wintertarwe staat in een gebied dat droog is ingekleurd op de droogtemonitor. Vorig seizoen was dat overigens 47% van het areaal. Kansas en het oosten van Oklahoma en Texas kunnen regen goed gebruiken. In de cornbelt hebben ze dit seizoen wel op zijn tijd een buitje gehad. De vochtreserves in Iowa zijn misschien nog niet helemaal aangevuld maar het kon slechter. 10% van de maïs en 7% van de soja staat in een droge regio.

In Illinois is een recordopbrengst voor tarwe mogelijk. Dat blijkt althans uit de Crop Tour die daar in de tarwe is gehouden, met een opbrengstpotentieel van 104,8 bushel per acre (circa 7 ton per hectare). Vorig jaar werd in Illinois gemiddelde 87 bushel per acre gedorst (circa 5,9 ton per hectare) volgens het USDA. In dit seizoen rekent het USDA op 83 bushel per acre (circa 5,6 ton per hectare).

De oogst van soja in Zuid-Amerika vordert gestaag. Volgens de graanbeurs van Buenos Aires is afgelopen week 14% van het soja-areaal gedorst en is de oogst daarmee voor 78% binnen. Ook in de Braziliaanse provincie Rio Grande do Sul proberen boeren nog te redden wat er te redden valt van de soja. Volgens bronnen zou daar nu 90% van de soja geoogst zijn.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden