Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Beter dan verwachte afzet stuwt zuivelprijzen op

24 Mei 2024 - Klaas van der Horst

Kopers op de zuivelmarkt zien zich sinds vorige week, en nog meer sinds deze week geconfronteerd met sterk oplopende prijzen, en dat over de hele linie. Het grootste zijn de prijsstijgingen bij het melkvet; room en boter. Kaas wordt ondertussen ook behoorlijk duurder, terwijl de melkpoederprijzen na maanden van gedurig wegzakken eveneens de andere kant op bewegen. Wie te lang heeft gewacht, moet extra betalen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Diverse partijen zien zich verrast door de snel stijgende zuivelprijzen. Toch is er volgens marktkenners wel degelijk een goede aanleiding voor.
De aantrekkende markt is volgens hen dan wel deels emotiegedreven, maar uit onderliggende exportcijfers komt naar voren dat er in de voorbije maanden veel meer zuivel is verkocht dan veel handelaren hebben kunnen voorzien, zo valt te horen. Met name naar Zuidoost-Azië.

Buiten handel om
Het volume aan rechtstreekse verkopen blijkt aanmerkelijk hoger dan eerst vermoed werd. Ook de sterke vraag naar kaas, in zowel de VS als in Europa, speelt een rol, evenals de beperkte beschikbaarheid van zuivel en ook het verbeterde weer.

Saillant hierbij is dat het allemaal gebeurt kort na de piek van de melkaanvoer, wat betekent dat er later dit jaar niet echt meer melk beschikbaar zal komen, in ieder geval niet in Europa en de VS, zo is de verwachting. Nieuw-Zeeland gaat bovendien het winterseizoen in en zal de komende maanden weinig aanbieden.

De spotmelkprijs in Nederland en Duitsland ging deze week met 12% tot 13% omhoog, wat goed is voor de sterkste stijging in de zuivelmarkt. Melkvet en melkconcentraat blijven ondertussen ook goed gevraagd. In absolute zin ging de roomprijs het sterkst omhoog, volgens de DCA-notering met €550 per ton. Boter volgde met bijna €400. De prijs voor magere melkconcentraat kwam daar weer achteraan en steeg iets minder dan vorige week.

Met name de roomprijs stijgt ondertussen door. Volgens sommige partijen gaat de prijs al richting de €8.000 per ton of er zelfs overheen. Op de termijnmarkt blaast ook de boterprijs een stevig deuntje mee. Voor eind derde kwartaal, begin vierde kwartaal gaat de prijs daar al richting €7.000 per ton. Voor de exportmarkt is dat vaak een te hoge prijs, maar binnen Europa lijkt het nog niet op barrières te stuiten.

Door de sterk gestegen vetprijzen zit voor dit moment qua commodity's de beste verwaarding in room en poeder. Het helpt daarbij dat ook de melkpoederprijs weer duidelijk in de lift zit. Magere melkpoeder food noteert duidelijk boven de €2.400 per ton, volle melkpoeder boven de €3.700 en is daarmee volgens diverse geluiden nog ondergewaardeerd.

Ook is er volgens diverse berichten in Europa vrij weinig volle melkpoeder geproduceerd in de voorbije maanden, minder dan waar behoefte aan zou zijn. Volgens deze berichten is er evenwel ook Nieuw-Zeelands product in Europa beschikbaar om dit op te vangen

Het prijsherstel doet zich als vanzelf ook voelen op de kaasmarkt. Daarbij valt dan wel op dat het prijsherstel voor Goudse (en Edammer) foliekaas iets minder vlot verloopt dan bij mozzarella en ook Cheddar.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden