Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Rally op de tarwemarkt vertoont haarscheurtjes

23 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg

In Europa steeg de tarwenotering gisteren door, maar in Chicago was er een correctie. Speculanten stappen uit terwijl fysieke verkopers zich willen indekken op dit niveau. Brazilië kampt met de gevolgen van de verwoestende overstromingen in het zuiden van het land. De sojaexport loopt daardoor vertraging op.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe sloot gisteren €2,25 hoger op €259,25 per ton. Op de CBoT liet tarwe een kleine correctie zien en sloot 0,6% lager op $6.93 per bushel. Maïs en soja sloten wel in het groen op de beurs in Chicago. Maïs sloot 0,7% hoger op $4.61¼ per bushel. Soja kwam 0,8% hoger uit op $12.46¼ per bushel.

Het momentum van de rally op de tarwemarkt zwakt wat af. De vorst- en droogteschade voor tarwe in het Zwarte Zeegebied is een heel eind in de prijs verwerkt volgens analisten. De Russische centrale bank waarschuwde gisteren dat de kans op stijgende inflatie toeneemt door de stijgende graanprijzen.

Balans
Met name in Chicago wordt er gezocht naar een nieuwe balans op de tarwemarkt. Na de forse stijging eerder deze week stappen speculanten uit en neemt de belangstelling onder fysieke verkopers toe om in te dekken op dit niveau. Nerveus worden analisten dan ook niet van de daling van gisteren. Tunesië heeft gisteren 100.000 ton tarwe vastgelegd in een tender voor $273,69 per ton C&F. Waar de tarwe vandaan komt is niet bekendgemaakt.

LSEG kwam gisteren met een nieuwe opbrengstprognose voor tarwe in Canada. Het bureau schat de tarweopbrengst voor de komende oogst in op 34,3 miljoen ton. Dat is 7,5% meer dan de oogst van vorig seizoen. De hogere tarweopbrengst komt deels door een uitbreiding van het areaal en deels door hogere opbrengsten.

Ketens verstoord
AgroConsult schat de oogst van de volgteelt maïs – de Safrinha-oogst - voor Brazilië in op 96,7 miljoen ton. Dat is 10% lager dan vorig seizoen. Vooral in de deelstaten Parana en Mato Grosso do Sul werkt het weer niet mee voor de maïstelers. Verder naar het zuiden, in Rio Grande do Sul is volgens Cogo 2,5 tot 3 miljoen ton soja verloren gegaan door de verwoestende overstromingen. De sojaexport loopt ook vertraging op door de overstromingen. De piek in het Braziliaanse sojaexport-seizoen is van maart tot juni. Door de logistieke problemen zetten de Braziliaanse exporteurs een premie op de soja. Verschillende grote afnemers wijken daarom uit naar goedkopere leveranciers. De verwachte sojaexport in mei voor Brazilië is verlaagd van 14,13 miljoen ton naar 13,83 miljoen ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden