Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarwemarkt houdt de weg omhoog vast

22 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Tegenvallers voor de groei van tarwe in het Zwarte Zeegebied blijven de stuwende kracht op de tarwemarkt. Het Russische marktbureau Ikar kwam gisteren met een nieuwe oogstprognose voor tarwe. Daar werd vooral op de beurs in Chicago op gereageerd. Dat terwijl de uitgangspositie voor tarwe in VS niet eens slecht is. Zou dat een verdere stijging in kunnen luiden?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €0,50 hoger op €257 per ton. Op de CBoT pluste tarwe 1,3% en kwam daarmee uit op $6.97½ per bushel. Maïs en soja deden afgelopen handelssessie een stapje terug. Maïs sloot 0,5% lager op $4.58 per bushel en soja leverde 0,9% in en kwam daarmee uit op $12.36¼ per bushel.

Minder gunstige weerberichten voor graantelers in het Zwarte Zeegebied zijn een belangrijke reden voor de prijsverhoging op vooral de Amerikaanse tarwemarkt. Na de vorstschade eerder deze maand is het nu droogte waarover spelers op de markt zorgen hebben. Marktbureau Ikar verlaagde in de nieuwe prognose de opbrengst van tarwe in Rusland met 2,5 miljoen ton naar 83,5 miljoen ton. Ikar verwacht dat Rusland in seizoen 2024/25 45 miljoen ton tarwe zal exporteren. Dat was in de vorige voorspelling 47 miljoen ton.

De weg naar boven vrij?
Dat vooral de Amerikaanse tarwehandel vrij heftig reageert op berichten uit Rusland is een teken volgens sommige analisten. Met 49% van de wintertarwe in de VS die er goed of excellent op staat in het laatste Crop Progress-rapport - de beste stand sinds 2020 - en een goede opbrengstpotentie in de Kansas Wheat Tour is de uitgangspositie voor tarwe in de VS helemaal niet slecht. Dat deze prijsdrukkende ontwikkelingen weinig vat op de markt krijgen maakt de weg vrij voor verdere stijgingen op de CBoT, verwachten sommige analisten.

Jordanië had een tender voor 120.000 ton maaltarwe openstaan. Het land is echter niet ingegaan op de inschrijvingen. Bronnen melden dat Jordanië de prijzen te hoog vindt. Tunesië heeft een tender openstaan voor 100.000 ton tarwe voor levering juni. Analisten zijn benieuwd of het land het voorbeeld van Jordanië volgt.

Noodweer
Maïs en soja stonden wat onder druk door de voortgang met zaaien in de VS in het Crop Progress-rapport. Lang niet analisten zijn ervan overtuigd dat Amerikaanse akkerbouwers aan het maïsareaal komen dat ze gepland hadden. Er moet nog ongeveer 30% van de maïs gezaaid worden. In een deel van de cornbelt is het echter noodweer. Tornado's hebben afgelopen dag een ravage aangericht in Iowa en er wordt meer regen voorspeld. Tot begin volgende week zullen de zaaimachines daardoor waarschijnlijk binnen moeten blijven. Daarna wordt het aan de late kant om nog maïs te zaaien.

In Rio Grande do Sul, de zuidelijke provincie in Brazilië, zijn ze de schade na de overstromingen nog aan het opmaken. Een kleine 13.000 varkens en 330.000 stuks pluimvee zijn verdronken, graan en soja is verloren gegaan en de logistieke ketens zijn ernstig verstoord. Of dat nog niet genoeg is, komt er weer regen aan. Lokale bronnen waarschuwen voor nieuwe overstromingen in het gebied en vrezen voor nog meer schade.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden