Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Hogere oogstprognose drukt prijs sojaolie

13 Mei 2024 - Klaas van der Horst

Sojaolie is in de voorbije maand steeds goedkoper geworden. Voornaamste oorzaak is een verwacht hogere oogst in de VS en Argentinië. Amerikaanse maatregelen tegen Chinese 'used cooking oil' (UCO) kunnen de neerwaartse trend verstoren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

UCO verstoort, net als in Europa, de markt voor biodiesel, waarvoor in de VS veel sojaolie wordt gebruikt. Het aandeel sojaolie uit eigen land staat echter onder druk van een grote toevloed van Chinese UCO. Dit product, wat meer een goedkope mix is van laagwaardige palm- en andere oliesoorten dan 'used' oil, dreigt te worden getroffen door een verdubbeling van het importtarief, zo melden Amerikaanse bronnen. 

Zou de import van dit product worden beperkt, dan is weer meer Amerikaanse sojaolie nodig en gaan de prijzen omhoog is de redelijke verwachting.

De laatste maanden ging de prijs gestaag omlaag, maar juist door de onzekerheid over de behandeling van UCO bewoog de termijnmarktprijs voor sojaolie de laatste week vrij onrustig heen en weer.

sojkoe
De termijnmarktprijs in de VS in dollarcenten per pound.

Vergeleken met een jaar geleden is de prijs voor sojaolie met ruwweg 20% gedaald. Dit is het gevolg van een toenemend aanbod van soja en dus ook van sojaolie.

soojb
Ook de International Grains Council (IGC) verwacht veel meer soja.

Volgens de laatste ramingen van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) word dit jaar wereldwijd 25 miljoen hectare meer sojabonen geteeld, wat neerkomt op een 6% groter areaal. Ondertussen neemt de consumptie van sojaproducten met slechts 3% toe. Dat is overigens wel meer dan de geschatte toename in het gebruik van alle eetbare oliesoorten. Dit stijgt naar verwachting met 2% naar 228 miljoen ton.

Het (verwachte) grotere aanbod van sojaolie drukt ook op de prijzen voor andere eetbare oliesoorten, zoals palmolie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden