Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Egypte trekt knip en koopt meer tarwe dan verwacht

10 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Egypte heeft van zich laten horen op de tarwemarkt en legde in een tender meer tarwe vast dan waar analisten op rekenden. Rusland zorgde ook voor leven in de graanhandel met berichten over flinke schade door vorst heel laat in het seizoen. Door sommigen worden de berichten uit Rusland met een korreltje zout genomen. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif steeg gisteren met €6,50 naar €215,25 per ton. Het septembercontract kwam uit op €244,75 per ton. Op de CBoT zat tarwe eveneens in de lift en steeg met 0,6% naar $6.19¾ per bushel. Maïs deed een stapje terug op de beurs in Chicago en sloot 0,6% lager op $4.42¾ per bushel. In soja was de daling nog sterker. Daarvan zakte de koers met 1,6% naar $11.92¾ per bushel.

Vorst heeft behoorlijk huisgehouden in drie zuidelijke provincies van Rusland. In Lipetsk, Voronezh en Tambov heeft vorst ernstige schade veroorzaakt waardoor opbrengsten lager uitvallen. De provincies hebben dan ook een noodtoestand afgekondigd voor de landbouw in het gebied. "De vorst in mei heeft catastrofale gevolgen en de komende oogst zal daardoor een stuk kleiner zijn", schrijft Igor Artamonov, gouverneur van Lipetsk op Telegram. Zijn ambtgenoot uit Tambov schrijft dat er bij hem in de provincie gewassen zijn afgevroren en dat de wintergranen ernstige schade hebben opgelopen. Volgens het ministerie van Landbouw van Voronezh is volgens eerste data uit de provincie 265.000 hectare kapot gevroren of ernstig beschadigd. Het Russische persbureau Tass meldt dat de nodige percelen overgezaaid moeten worden.

Dat er vorstschade is in Rusland daar wordt niet aan getwijfeld. Sommige analisten menen dat Rusland de kans te baat neemt en de schade nog wat aandikt om de graanprijs nog extra te stimuleren. Daarin is het Kremlin niet onsuccesvol als je naar de reactie op de markt kijkt.

Tender
Egypte zorgde naast het nieuws uit Rusland ook voor steun op de tarwemarkt. Staatinkoper Gasc heeft in een tender meer tarwe vastgelegd dan waar de markt op rekende. In totaal kocht Egypte 420.000 ton tarwe in de laatste tender. Daarvan komt 360.000 ton uit Rusland en 60.000 ton uit Roemenië. Alle Russische inschrijvingen zaten op $255 per ton FOB (op het schip geleverd) en een uitgestelde betaaltermijn van 270 dagen. De Roemeense partij waarvan het aanbod is geaccepteerd zat op $259,50 per ton FOB.

Droogte in de VS lost op
In de VS zakken de zorgen over droogte in de cornbelt wat weg. De regen van de afgelopen dagen/week kwam voor het zaaien van maïs en soja niet op het meest gelukkige moment. Aan de andere kant zijn telers opgelucht dat de voorraad vocht in de bodem is aangevuld. In de westelijk wheatbelt werkte het weer minder mee. Boeren in het westen van Kansas en Oklahoma hadden graan een staartje van de regen meegepakt.

Vanavond Nederlandse tijd komt het USDA met de mei-editie van het Wasde-Rapport. Voor maïs en soja verwacht de handel lagere wereldeindvoorraden voor seizoen 2023/24 zo blijkt uit de peiling van de Wall Street Journal. Voor de eindvoorraad tarwe worden geen grote wijzigingen verwacht. De mei-editie is het eerste Wasde-rapport met verwachte voorraadcijfers voor het seizoen 2024/25. Daar is de handel in de verwachting juist wat bearish voor maïs en soja en bullish voor tarwe.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden