Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Bakkerijgrondstoffen stijgen niet meer verder

18 April 2024 - Wouter Baan

In de afgelopen weken wisselden de markten van tarwe, suiker en boter stuivertje in de weg omhoog. Deze week is geen van deze grondstoffen die duurder is geworden. In deze analyse gaan we de belangrijkste bakkerijgrondstoffen een voor een langs. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tarwe op de termijnmarkt bleef afgelopen week vlak en laag in de €200 per ton. Voldoende aanbod in de EU blijft de markt beheersen. Dat wordt nog wat versterkt door extra aanbod van tarwe uit Oekraïne. Voor de komende oogst zijn de verwachtingen minder gunstig. Het Franse Strategie Grains heeft recent nog de oogstprognose voor Frankrijk naar beneden bijgesteld. Deze week kwam er een vergelijkbaar bericht uit Duitsland. De bond van coöperaties gaat er in een nieuwe prognose vanuit dat de Duitse tarweoogst 6% lager uitkomt vergeleken met vorig seizoen. In de VS staat de wintertarwe er volgens het Crop Progress rapport van het USDA goed op. Dat er echter een topoogst aankomt, daar zijn analisten allerminst zeker van. In de grootste tarwe producerende staat Kansas is het namelijk droog aan het worden. In deze fase van het seizoen, rond het in de aar komen, heeft het gewas voldoende vocht nodig voor een goede opbrengst.

Suiker
De notering in Londen sloot afgelopen vrijdag op $629,10 per ton. In New York stond de notering op $450,85 per ton, het laagste punt sinds 21 december 2023. Volgens ADM Investor Services is de daling het gevolg van een minder sterke Braziliaanse munt. Brazilië is dé grootste suikerproducent ter wereld. De real daalde recent in waarde naar het laagste punt in zes maanden tijd. Begin deze week daalde de Amerikaanse suikrnotering verder naar het laagste punt in ruim een jaar naar $441,37 per ton. ADM Investor Services rapporteert over dalende energieprijzen als gevolg van afnemende spanning in het Midden-Oosten. Dit had een effect op de suikermarkt, omdat hierdoor de vraag naar ethanol lager kan worden. Ook de dalende Braziliaanse munt blijft een rol spelen. Dit zou indirect Braziliaanse verwerkers kunnen motiveren om meer suiker te produceren voor de exportmarkt wat het aanbod op de wereldmarkt doet toenemen. 

Botermarkt koelt af
Na een paar weken met rappe prijsstijgingen doet de botermarkt het nu rustiger aan. De dagmarkt beweegt in grote lijnen zijwaarts, of soms teruguit met prijzen kort in de buurt van €6.000 per ton. De afbuigende trend wordt deze week ook bevestigd in de notering van DCA. Ook op de Global Dairy Trade deed de boterprijs een stapje terug. Ook de roomprijzen bewegen deze week weer neerwaarts. Dit is logisch te verklaren gezien de stijgende seizoensmatige melkaanvoer. Kijkend naar boter dan zijn de voorraden krap, of in elk geval zeker niet ruim. Tegelijkertijd is de vraag ook niet wild. Zeker niet voor de langere termijn. Partijen voelen vaak nog weinig behoefte om zich in te dekken voor leveringen in het derde of vierde kwartaal van 2024.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden