Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Egypte en Rusland in de clinch over tarwe-export

11 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De met graan beladen schepen die aan de ketting lagen in Rusland zijn dan toch vertrokken. Daar was wel bemoeienis van Egypte voor nodig. In Amerika nemen de zorgen over droogte in de tarwegordel toe. Ook wordt er een voorschot genomen op het Wasde-rapport dat vanavond Nederlandse tijd uitkomt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif steeg afgelopen handelssessie met €3,50 naar €204,50 per ton. Op de CBoT pluste tarwe 0,1% en kwam daarmee uit op $5.58½ per bushel. Maïs zat wat steviger in de lift en sloot 0,7% hoger naar $4.34¼ per bushel. Soja deed een stap terug op de beurs in Chicago met 0,8%, wat de slotkoers op $11.64¾ bracht.

Rusland heeft de twee schepen van TD Rif vrij gegeven om uit te varen. Helemaal vanzelf is dat niet gegaan. Volgens anonieme bronnen heeft het Egyptische ministerie van Buitenlandse zaken zich ermee bemoeid. Caïro zou zich zorgen maken over de aanvoer van voldoende graan door de blokkade. De Russische agrowaakhond Rosselkhoznadzor wilde de voor export benodigde documenten niet afgeven omdat er 'systematische inconsistenties' in kwaliteit en voedselveiligheid in het graan op de schepen zouden zijn.

Dubbele agenda
Rosselkhoznadzor houdt naar eigen zeggen geen schepen tegen, maar controleert alleen of de lading voldoet aan de quarantaine en fytosanitaire eisen van het ontvangende land. Bloomberg schreef vorige maand dat met het blokkeren van de schepen het Kremlin TR Rif onder druk zet de bezittingen van het bedrijf 'tegen een schappelijke prijs te verkopen'. Zowel het Russische ministerie van Buitenlandse zaken als de Egyptische staatsinkoper Gasc hebben niet gereageerd op het nieuws dat de schepen nu wel vertrokken zijn.

De Amerikaanse generaal Christopher Cavoli, commandant van de Amerikaanse troepen in Europa waarschuwde dat Oekraïne afhankelijk blijft van bondgenoten voor de verdediging van het land. "Ik kan de toekomst niet voorspellen, maar ik kan wel een beetje rekenen", aldus de generaal op de site van het Amerikaanse ministerie van Defensie. "Als ik naar de aanvoercijfers en naar de consumptiecijfers kijk zullen we Oekraïne moeten blijven steunen. Zo niet zal Oekraïne binnen vrij korte tijd geen artilleriegranaten meer hebben en ook geen luchtverdediging meer hebben."

Droogte is terug
In de VS nemen de zorgen over droogte in wintertarwestaat Kansas toe. De tarwe in Kansas staat er goed op, maar dat wil nog niet zeggen dat er topopbrengsten gehaald gaan worden volgens verschillende analisten. Rond de bloei en het vullen heeft het gewas nu eenmaal voldoende vocht nodig om de opbrengstpotentie waar te kunnen maken.

Vanavond Nederlandse tijd komt het USDA met het nieuwe Wasde-rapport. Uit een peiling van The Wall Street Journal blijkt van spelers op de markt in tarwe geen grote verschuivingen verwachten. Voor maïs en soja wordt wel een verlaging van de wereldeindvoorraden verwacht. Dat komt volgens deelnemers aan de enquête vooral door tegenvallende opbrengsten in Brazilië. In maart verwachte het USDA een oogst van 124 miljoen ton maïs en 155 miljoen ton soja in Brazilië. In de peiling van The Wall Street Journal wordt de Braziliaanse sojaoogst voor deze maand geraamd op 122,1 miljoen ton maïs en 151,7 miljoen ton soja.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden