Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Palmolieprijs stijgt verder door dalende voorraad

10 April 2024 - Klaas van der Horst

De palmolieprijs blijft oplopen, zowel op de termijnmarkt als op de fysieke markt. Ruwe palmolie heeft daarbij inmiddels een aardige premie ten opzichte van andere eetbare oliën.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bij de prijsstijgingen van de afgelopen weken speelde een opleving van de oliemarkt in bredere zin. Ook andere eetbare oliesoorten, zoals raapzaad/koolzaadolie en soja-olie stegen in prijs. Nu is dat beeld gewijzigd.

Bovendien lijken de voorraden palmolie in Maleisië, de tweede producent ter wereld, relatief snel te slinken. Dit terwijl de productie mogelijk achterblijft.

India blijft voorlopig de grootste importeur van palmolie, al worden er volop alternatieven gezocht. De export van palmolie richting China blijft in grote lijnen stabiel, de export naar Europa staat volgens brokers en data van de Europese Commissie stevig onder druk. Volgens Europese cijfers zou de palmolie-import in de EU de laatste driekwart jaar ongeveer 18% lager zijn dan in dezelfde periode een jaar eerder. Maar dat lijkt dus geen prijsdrukkend effect te hebben.

{{dataviewSnapshot(46_1712748357)}}
De lagere EU-import heeft waarschijnlijk veel te maken met de Europese restricties die steeds meer worden gesteld voor palmolie. Maleisië en Indonesië verzetten zich daar tegen, maar naar het zich laat aanzien nog steeds zonder succes. Vorige week gaf een WTO-panel Maleisië nog ongelijk inzake een klacht tegen de strengere Europese regels voor de import van biobrandstoffen.

 
 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden