Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Wisselende koersen in bakkerijgrondstoffen

10 April 2024 - Redactie Foodbusiness

Waar de suiker- en tarwemarkt onder druk staan, bewegen de boterprijzen verder omhoog. op al deze markten is het echter geen uitgemaakte zaak of de huidige trend doorzet. In deze analyse gaan we de bakkerijgrondstoffen een voor een langs. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwemarkt is een vat vol tegenstrijdigheden. Voor de korte termijn is er aan aanbod geen gebrek. De export van de EU loopt achter op vorig seizoen en er is ruim aanbod van tarwe uit het Zwarte Zeegebied. Dat betekent overigens niet dat alle tarwe geschikt is als baktarwe, maar het bepaalt wel de stemming op de tarwemarkt. Voor de komende oogst is de opbrengstverwachting voor de EU minder rooskleurig. Door een lange en natte periode is er minder wintertarwe gezaaid, en wat wel gezaaid is staat er niet overal even goed op.

Dat is in Rusland niet het geval. Argus heeft de oogstverwachting voor het land verhoogd met 2 miljoen ton naar 92 miljoen ton. Ook in de Verenigde Staten staat de wintertarwe er goed op. In de grootste tarwe producerende staat Kansas kreeg 49% van het areaal de rating goed of excellent in het Crop Progress rapport van het USDA deze week. Dat er spanning zit tussen oude en nieuwe oogst is op de Matif zichtbaar. De contracten voor de nieuwe oogst staan circa €15 tot €25 hoger dan het laatste contract voor de oogst 2023. Dat kan een indicator zijn dat de tarweprijs de komende weken stapjes omhoog gaat zetten.

Suiker
De notering in Londen sloot afgelopen vrijdag op $646,90. De Amerikaanse notering sloot op $484,80, het laagste punt sinds 25 maart. ADM Investor Services rapporteert over toegenomen productie in India en Thailand begin dit jaar, wat drukt op de suikernotering. De Braziliaanse centrale en zuidelijke suikerrietoogst zal naar verwachting sterk van start gaan. Deze factoren zorgden ervoor dat de suikerprijzen daalden.

Maandag daalde de Amerikaanse notering verder tot $475,98. Opnieuw drukken indicaties omtrent een sterke start van de Braziliaanse suikerrietoogst in de centrale en zuidelijke regio's op de notering. Zo ook de Thaise suikerproductie die zich heeft herpakt vanaf het begin van dit jaar.

De Braziliaanse ethanolhandelaar SCA Brasil rapporteerde afgelopen vrijdag over een voorspoedig vooruitzicht in de Braziliaanse centrale en zuidelijke regio's. Naar verwachting zal in deze regio's dit 2024/25 seizoen, die deze maand van start ging, meer dan 600 miljoen ton suikerriet worden vermalen, aldus CEO Martinho Seiiti Ono.

De wereldvoedselorganisatie (FAO) publiceerde afgelopen vrijdag over een dalende suikerprijsindex. Deze daalde in maart tot een gemiddelde van 133,1 punten, 7,6 punten lager dan februari. Vorig jaar maart stond deze op 127 punten. De maandelijkse daling werd voornamelijk veroorzaakt door een positief bijgestelde verwachting omtrent Indiase suikerproductie en een verbeterde oogstsnelheid in Thailand, schrijft FAO. Ook grote exporthoeveelheden uit Brazilië drukten op de suikerindex.

Boterprijzen stijgen
Na een periode van dalingen stijgen de botermarkt weer met prijzen rond de koers van €6.000 per ton. Zo hoog staan de noteringen overigens nog niet, maar die lopen wat achter de dagmarkt aan. De prijsopleving in Noordwest-Europa kent meerdere oorzaken. Zoals gezegd is het boteraanbod vrij krap. Dit komt mede doordat foliekaas al langere tijd een betere valorisatie van melk geeft, dan de combinatie boter en magere melkpoeder. Europabreed lag de productie in januari ruim 2% lager dan dezelfde maand vorig jaar, blijkt uit cijfers van Eurostat. Door de recente stijging is de botermarkt overigens weer vrij ongemerkt gestegen tot bijna het hoogste punt sinds het najaar van 2022. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden