Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Na Ivoorkust verhoogt ook Ghana telersprijs

10 April 2024 - Alex Jurvillier

De cacaonoteringen in Londen en Amerika blijven op ongekende hoogtes. Ivoorkust en Ghana, de twee topproducenten, zullen naar verwachting veel minder produceren dan voorgaand seizoen. Aan de andere kant investeert Brazilië in productieopschaling. Ook Ecuador verwacht een groei in bonenproductie. Na Ivoorkust verhoogt ook Ghana de prijs voor cacaotelers.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor het weekend sloot de Amerikaanse notering op $9.795 per ton en de notering in Londen op £7.996 per ton. Na het weekend stegen deze verder naar $9.895 per ton voor Amerika en £8.199 per ton voor de notering in Londen. Gisteren steeg de Amerikaanse notering verder naar een recordhoogte van $10.204 per ton, en de Londense notering naar £8.235 per ton.

In Ivoorkust wordt een productiedaling van 25% verwacht dit seizoen, aldus persbureau Bloomberg in een uitzending over de recordhoge cacaoprijzen. Temeer vanwege ongunstig weer, verouderde bomen en plantenziekten blijft het West-Afrikaanse aanbod achter. Ook Ghana zal naar verwachting 35% minder cacaobonen produceren in vergelijking met voorgaand seizoen.

Ghana verhoogt prijzen voor cacaotelers
Ghana neemt op dit moment een essentiële maatregel: nadat Ivoorkust de prijzen voor cacaotelers verhoogde, volgt nu ook Ghana. In een persbericht afgelopen vrijdag heeft het Ghanese Cocoa Board, de instantie die in Ghana de handel reguleert, laten weten dat de Ghanese overheid de prijs die cacaotelers ontvangen verhoogt. Dit met een verhoging van ruim 58%, van 20.928 Ghanese cedi per ton naar 33.120 Ghanese cedi per ton (ongeveer €2.273,73), voor de rest van het 2023/24 cacaoseizoen. Vanaf afgelopen vrijdag ontvangt de cacaoteler 2.070 Ghanese cedi (ongeveer €142,11) per zak van 64 kilo. Cocoa Board noemt de prijsverhoging noodzakelijk om cacaotelers te voorzien van een beter inkomen. Daarnaast wordt ook de opkoopmarge verhoogd tot 2.980 Ghanese cedi per ton (ongeveer €205,03).

Braziliaanse cacaotelers schroeven productie op
Met eerdergenoemde geschatte daling van Ghanese en Ivoriaanse cacaoproductie zien landen in andere werelddelen hun kans schoon. Volgens de internationale cacao-organisatie ICCO bedraagt de geschatte bonenproductie in 2023/24 van Brazilië en andere Noord- en Zuid-Amerikaanse landen 23,3% van de mondiale bonenproductie. Brazilië zal naar verwachting 220.000 ton produceren, in lijn met de productie van voorgaande jaren.

Misschien wordt dit zelfs hoger, daar er berichten zijn over modernisatie van de Braziliaanse productie. Bijna poëtisch schrijft Bloomberg over een machine in Brazilië die de productie automatiseert. De machine baant zijn weg tussen tropische fruitbomen en laat alleen de schillen achter, terwijl cacaobonen uit de machine stromen. De machine automatiseert het pellen van rijpe cacaovruchten. Een groot contrast met de traditionele oogstmethode, waarbij met de hand de cacaovrucht van de boom wordt verwijderd, en takken met grote messen worden afgehakt.

Met deze modernisatie kan Brazilië een flinke inhaalslag maken. We zullen komend seizoen zien in hoeverre dat wordt waargemaakt. Als de Braziliaanse productie wordt opgeschroefd, kan het aanbodtekort aan West-Afrikaanse zijde deels worden gecompenseerd. 440.000 ton in 2030 is waar de Braziliaanse cacaocommissie Ceplac naar streeft, schrijft Bloomberg. Ook PepsiCo experimenteert met cacaoplantages in Brazilië, waarbij zelfs in de droogste regio's de resultaten goed zijn.

Eerder schreven we over Ecuador en zijn groeipotentieel. Uit de laatste data van de Ecuadoraanse exportorganisatie Anecacao zal de productie dan ook toenemen in 2024. In 2022 produceerde Ecuador 415.000 ton cacaobonen en in 2023 413.000 ton, toen was een lichte daling merkbaar. Maar in 2024 wordt juist een toename verwacht van 4,49%, tot 435.000 ton cacaobonen. Die groei zal naar verwachting in 2025 verder toenemen, tot 450.000 ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden