Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Graan wordt een speelbal van Russische autoriteit

5 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Recht is recht en krom is krom. Dat is geen Russische logica als je naar de ontwikkelingen rondom het wel of niet verstrekken van exportcertificaten kijkt. In de VS lijkt het weer ten gunste van maïstelers te keren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,25 lager op €200 per ton. Op de CBoT steeg tarwe met een ¼ cent naar $5.56¼ per bushel. Maïs noteerde een plusje van 0,8% en kwam daarmee uit op $4.35¼ per bushel. Soja deed in tegenstelling tot de granen in Chicago een stapje terug naar $11.80 per bushel.

De voor een westerling ondoorgrondelijke 'Russische ziel' lijkt niet alleen een thema in de negentiende-eeuwse literatuur van Dostojevski of Tolstoj. Ook op de granenmarkt lijkt er geen logica te zitten achter het beleid in Moskou. De Russische autoriteit die onder andere fytosanitaire certificaten moet afgeven, Rosselkhoznadzor zou de afvaart van twee schepen van graanhandelaar Aston geblokkeerd hebben. Het geladen graan voldeed volgens verschillende bronnen niet aan de kwaliteitsvoorwaarden waardoor Rosselkhoznadzor niet de voor export benodigde certificaten wilden afgeven. Aston ontkent inmiddels dat er schepen van het bedrijf geblokkeerd zijn door de Russische autoriteiten. Rosselkhoznadzor zegt dat het geen meldingen heeft gekregen van andere exporteurs over problemen met fytosanitaire certificaten.

Persbureau Bloomberg meldde gisterenmiddag ondanks de sussende woorden uit Rusland dat er twee schepen geladen met tarwe bestemd voor Egypte aan de ketting zijn gelegd. Deze Russische schepen varen volgens de berichten voor het bedrijf Grainflower DMCC. Grainflower is volgens de bronnen van Bloomberg een exportpartner van TD Rif. Laatst genoemde ligt onder het vergrootglas van Rosselkhoznadzor en begin vorige week werd de export van graan op schepen van het bedrijf geblokkeerd door de Russische autoriteit. Naar verluidt zou het Kremlin druk uitoefenen op TD Rif om bezittingen tegen een 'onderhandelbare prijs' te verkopen.

Verschuiving
De attaché van het USDA in China verwacht dat daar komend seizoen 2,6% meer maïs wordt gezaaid. Dat gaat een beetje tegen de verwachtingen in. De Chinese overheid zette juist in op de productie van meer soja. Daar denken de Chinese boeren kennelijk toch anders over.

In de VS blijven de weerberichten voor een belangrijk deel richting aan de markt geven. Na het noorden van de Cornbelt eerder deze week waren gisteren de zuidelijke delta en prairies aan de beurt voor regen. Met bovengemiddelde temperaturen en droger weer halverwege deze maand ziet het er voor maïstelers niet ongunstig uit. Als de weerberichten uitkomen dan kan het zaaien vlot van start.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden