Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Eiermarkt na Pasen nog niet gekalmeerd

2 April 2024 - Matthijs Bremer

De Nederlandse eierprijs blijft na Pasen gelijk. In Duitsland is de eerste notering na de paasdagen nog niet bekend, maar duidelijk is dat de vraag constant hoog is. Daarover is de laatste weken discussie ontstaan. Terwijl de consumptie fors toeneemt, heeft het Duitse voedingscentrum ervoor gekozen drie keer minder eieren te adviseren.  

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van eieren steeg in aanloop naar Pasen in week 13 nog met 15 cent naar €13,75 voor 100 bruine eieren met de maat M. In week 14 bleef de prijs echter stabiel.

Opmerkelijk is dat de prijs van eieren ondanks het aflopen van Pasen nog niet is gedaald. In lijn met het vijfjarig gemiddelde zou je verwachten dat de prijs van eieren vanaf volgende week daalt. De vraag die op het moment boven de markt hangt, is of de eiermarkt de komende weken flinke stappen naar beneden zet. Pasen valt dit jaar echter wat vroeg, waardoor het zeker niet vreemd zou zijn geweest als de prijs al een stapje naar beneden had gezet. Door krapte op de markt is het waarschijnlijk dat de bedrijven in de eiersector voorlopig wat extra voorraad proberen te creëren. De vraag daarbij is vooral of de prijs daarbij standhoudt.

Duitse markt
De Duitse markt was al in week 13 al grotendeels in balans. De prijs van 100 bruine eieren met maat M bleef gelijk. De maat M en L van witte eieren zetten zelfs een stapje van vijf cent terug. In de toelichting van de Weser-Ems-notering is te lezen dat angsten voor tekorten niet zijn uitgekomen. Ondanks de hoge vraag hield het systeem stand en konden alle consumenten aan de paastafel een eitje tikken. In de toelichting van de notering is te lezen dat de belangrijkste vraag op de Duitse markt is hoe de vraag standhoudt.

Tot nu toe is de Duitse vraag naar tafeleieren fors hoger dan verwacht. In 2023 steeg de consumptie van 230 eieren per persoon tot 236 eieren. De verwachting is dat de consumptie verder stijgt, aangezien de vraag naar eieren in de eerste drie maanden van 2023 groter was dan voorheen. Of deze extra vraag in de lente aanhoudt, moet echter nog blijken. Duitse consumenten eten steeds minder vlees en kiezen geregeld voor eieren als vervanger. Als het weer beter wordt, wordt er wat minder met eieren gekookt en wordt er wat meer gebarbecued. Al staat daar tegenover dat er meer gekookte eieren in koude salades worden gegeten. Gezien de min of meer permanent hogere vleesprijzen valt niet uit te sluiten dat de grotere eierconsumptie doorzet.

Voedingscentrum
Overigens is die grotere Duitse eierconsumptie voer voor discussie. Dit lijkt op het eerste oog namelijk direct tegen de wens van het Duitse voedingscentrum in, zo blijkt uit de nieuwe voedingscirckel. Het Duitse voedingscentrum (DGE) neemt op het eerste gezicht duidelijk stelling en adviseert de eierconsumptie flink te matigen. Hoewel de resultaten van onderzoeken de laatste jaren gunstiger voor het ei uitvallen, spreken de resultaten zich nog altijd tegen. Uit sommige recente onderzoeken blijkt dat het eten van een ei per dag leidt tot een licht verhoogd risico op hartziekten, terwijl uit andere onderzoeken het tegenovergestelde blijkt. Het instituut gaat daarbij verder dan een principe van voorzorg. Het voedingscentrum kiest ervoor de aanbevolen hoeveelheid eieren terug te brengen van drie eieren per week naar maximaal één ei per week, inclusief de eieren die worden geconsumeerd in bewerkten producten. Dit is extra opmerkelijk gezien het DGE in 2020 nog vaststelde dat de huidige stand van de wetenschap zo onduidelijk is, dat er geen algemeen advies geven kan worden.

De beslissing kon, gezien de wankele wetenschappelijke verantwoording, op flink wat kritiek in de Duitse media rekenen. Dat werd versterkt door de algemene termen waarin het DGE de kritiek beantwoordde. De organisatie geeft aan dat de beslissing minder eieren te consumeren niet alleen om gezondheidsredenen is genomen. Ook milieuoverwegingen zijn meegenomen en er is gekeken hoe het advies binnen het gemiddelde Duitse dieet past. Deze reactie komt de organisatie op nog meer kritiek te staan, aangezien eieren een fors lagere ecologische voetafdruk hebben dan zuivel en vlees. Daarnaast laat de groei van de consumptie van tafeleieren zien dat eieren wel degelijk een centrale plek hebben in het Duitse dieet. Concreter dan dit werd het antwoord in eerste instantie niet.

Slechts een voorbeeld
In een recent persbericht hint de DGE erop dat de hoeveelheid eieren vooral als voorbeeld dient om een verhouding met meer plantaardige en minder dierlijke producten te bieden. De concrete indeling die die de DGE voorstelt, moet vooral als een voorbeeld worden gezien van hoe consumenten gezonder en milieuvriendelijker kunnen eten. Daarbij lijkt de aanbeveling van één ei per week vooral het gevolg van de aanbeveling om het equivalent van een halve liter zuivel per dag te consumeren. Gezien de forse kritiek op de nieuwe aanbevelingen is het de vraag of de nieuwe aanbevelingen wel het beoogde effect hebben. Het is het goed voorstelbaar dat juist de kritische noot blijft hangen en dat consumenten zich gerechtvaardigd voelen om af en toe een extra eitje te pellen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden