Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Bakkerijgrondstoffen omhoog, omlaag en opzij

20 Maart 2024 - Redactie Foodbusiness

De tarweprijs zit in de lift en sinds deze week ook weer boven de psychologische grens van €200 per ton. De boterprijs glijdt verder af, terwijl de suikermarkt op en neer blijft gaan. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van een omslag op de tarwemarkt is zeker nog geen sprake maar, de Matif sloot van de week voor het eerst deze maand weer boven de €200 per ton. De Europese Commissie wil na lang wikken en wegen toch limieten stellen aan de import van granen uit Oekraïne. Dat gebeurt mede onder druk van boerenprotesten in de oostelijke lidstaten. Tarwe blijft echter buiten de voorgestelde beperkingen met betrekking tot de handel met Oekraïne. Voor de import van tarwe uit Rusland en Wit-Rusland wil de Europese Commissie wel een importheffing instellen. Op de beurs in Chicago zijn een paar koude dagen die er aankomen een veel besproken onderwerp. Wintertarwe op de zuidelijk prairiestaten staat er goed op en is ver ontwikkeld voor deze tijd van het jaar. Vorst in deze tijd van het jaar is niet ongewoon, maar omdat de wintertarwe al zover is ontwikkeld, is de kans op schade groot.

Suiker
Afgelopen week bleef de suikerprijs redelijk stabiel en was een lichte daling zichtbaar voor beide termijnmarktnoteringen in Londen en New York. De dag voor het weekend eindigde met een lichte stijging: toenemende vraag van ethanol in Brazilië zou ertoe moeten leiden dat minder suiker wordt gemalen komend seizoen, rapporteert onderzoeksbureau ADMISI. Thailand zal naar verwachting minder exporteren dit seizoen, wat de suikerprijzen deden stijgen. Afgelopen maandag werd de lichte stijging ondersteund door zorgen over het droge weer van de midden- en zuid regio in Brazilië. Gisteren ging de prijs weer omlaag, doordat er meer Indiase fabrieken in bedrijf waren in vergelijking met een jaar geleden. In grote lijnen beweegt de markt opzij. 

Botermarkt verder omlaag
De botermarkt verzwakt deze week verder, waarbij de prijzen terugzakken tot net iets boven €5.500 per ton. De noteringen lopen nog wat achter de dalende markt aan. Een gebrek aan vraag is de oorzaak. Van de speculatieve botermark veen paar weken geleden is nog maar weinig over. Ook op de Global Dairy Trade kreeg boter deze week een tikje wat het zwakke sentiment op de wereldmarkt onderschrijft. Met de stijgende seizoensmatige melkproductie wachten inkopers af met het indekken van volume en daarin kan niemand ze ongelijk geven. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden