Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Braziliaanse agrarische sector raakt in crisissfeer

6 Maart 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het blijft stuivertje wisselen op de graantermijnmarkten. Voor de Europese tarwe-exporteurs komen er mogelijk nog kansen in Marokko. Het Chinese ministerie van Landbouw kwam gisteren met opbrengstcijfers naar buiten. Het meest opvallende daaraan was misschien wel dat daar openlijk aan werd getwijfeld. In Brazilië komt de agrarische export mogelijk in gevaar door een faillissementsgolf onder landbouwbedrijven.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot €5,25 lager op €183,50 per ton. Het meicontract sloot €3 lager op €190,25 per ton. In Chicago sloten de granen in het rood. Tarwe kreeg de grootste klap en sloot 3% lager op $5.45¾ per bushel. Maïs leverde 1% in en kwam daarmee uit op $4.13½ per bushel. In soja bleef het verlies beperkt tot 0,5% wat de slotkoers bracht op $11.40¾ per bushel.

De EU heeft dit seizoen tot en met 28 februari 21 miljoen ton tarwe geëxporteerd. Vorig jaar deze periode bedroeg de export 21,4 miljoen ton. De tarwe-export loopt dus nog steeds achter, maar de achterstand wordt beetje bij beetje ingelopen. Marokko is met 3 miljoen ton de grootste buitenlandse koper van Europese tarwe. Volgens Marokkaanse bronnen zal het land de komende tijd de import van tarwe moeten opvoeren.

Door droogte valt de door de overheid verwachte 4 miljoen ton tarwe die Marokko verwachtte te oogsten lager uit volgens Rachid Benali, de voorman van agrarische belangenvereniging Comader. "We zullen meer moeten importeren. We hebben geen keus." Volgens Benali spelen de problemen met droogte niet alleen bij tarwe maar ook bij andere granen en suiker. De hoeveelheid water in de vorm van regen en sneeuw is de afgelopen decennia bijna elk jaar gedaald terwijl de bevolking bijna is verdubbeld, stelt Benali. Omdat waterreservoirs bijna leeg zijn hebben de Marokkaanse autoriteiten boeren beperkingen voor irrigatie opgelegd en worden maatregelen tegen verzilting opgevoerd.

Chinese graanproductie breekt record
China heeft in 2023 een recordhoeveelheid van 695,4 miljoen ton graan geproduceerd. Dat schrijft het Chinese persbureau Xinhua na een persconferentie van de Chinese minister van Landbouw Tang Renjian. Het is volgens hem het negende jaar op rij dat de Chinese graanoogst boven de 650 miljoen ton uitkomt. Voedselzekerheid is en blijft een belangrijk thema voor de Chinese overheid. China wil meer middelen vrij maken om hoogproductief bouwland te ontwikkelen en verzilte en verwaarloosde grond herstellen. Verder wil de Chinese overheid maatregelen nemen om het percentage organische stof in de grond te verhogen en wil zij investeren in mogelijkheden voor beregening.

China is de grootste importeur van tarwe, maïs en soja. De voedselconsumptie in het land is de afgelopen jaren gestegen terwijl de hoeveelheid landbouwgrond niet noemenswaardig toeneemt. Door landbouwgrond te beschermen en opbrengsten te verhogen wil China het gat tussen vraag en aanbod van agrarische producten verkleinen. Door de toegenomen geopolitieke spanningen en extreem weer is de prioriteit voor de Chinese overheid om de landbouwproductie op te krikken nog groter geworden.

De cijfers van het Chinese ministerie van Landbouw zijn accuraat en betrouwbaar volgens Tang. Dat zei de minister op de vraag dat er rond de jaarlijkse bijeenkomst van het parlement vragen waren gerezen over de productiecijfers. De jaarlijkse opbrengstcijfers zijn namelijk redelijk stabiel ondanks weersextremen afgelopen jaar. Denk bijvoorbeeld aan de grote overstromingen in het oosten van China.

Crisis in Braziliaans landbouw
In Brazilië is 48% van de soja geoogst volgens Agrural. Dat was vorige week 40% en vorig jaar deze week was 43% van de soja gedorst. De tweede teelt maïs is voor 86% gezaaid tegen 70% vorige jaar deze tijd. De eerste teelt maïs is voor 42% geoogst tegen 33% vorig seizoen en 38% in het vijfjarige gemiddelde deze week.

Van een hosanna-stemming is in de Braziliaanse landbouw geen sprake door de relatief lage graanprijzen. Sterker nog, de CEO van Cargill Brazilië, Paulo Sousa waarschuwt voor een faillissementsgolf onder landbouwbedrijven in Brazilië. Sousa sprak op een congres in Sao Paulo van een financiële dienstverlener over de kansen en uitdagingen voor bedrijven in de agrisector in Brazilië, het land dat de grootste exporteur van soja en suiker is. "Er is een golf van faillissementsaanvragen, een juridische nieuwigheid die de sector veel zorgen baart", zei Sousa. Braziliaanse handelaren laten zich steeds meer horen over dit probleem. Door de stijging van het aantal faillissement onder boeren komen leveringen van graan dat al was toegezegd in gevaar. Exporteurs kunnen daardoor mogelijk hun afspraken niet nakomen meldde de belangenorganisatie van de graanhandel Anec vorige maand.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden