Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Australische tarweoogst valt een derde lager uit

5 Maart 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De graankoersen krabbelden afgelopen handelssessie weer een beetje op na de scherpe daling eind vorige week. Dat wil niet zeggen dat de stemming op de markt is omgeslagen. Het aanbod van goedkope tarwe uit Rusland blijft op de markt drukken. In Australië viel de tarweoogst niet helemaal mee na een droog teeltjaar door onder andere het weerfenomeen El Niño.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Maitf sloot gisteren €6 hoger op €188,75 per ton. Het meicontract, dat het meest verhandeld wordt, sloot €1,75 hoger op €193,25 per ton. Op de CBoT zaten de granen eveneens in de lift. Tarwe pluste op de CBoT 0,6% en kwam uit op $563½ per bushel. Maïs sloot 1,3% hoger op $4,17½ per bushel. Soja bewoog meer zijwaarts en hield het bij een bescheiden stijging van 0,3% naar $11.47 per bushel.

Tarweprijzen in Rusland blijven onder druk staan. Marktbureau Ikar verlaagde de prijs voor Zwarte Zeetarwe met $12 naar $203 per ton. De lagere prijs heeft beperkt effect op de Russisch graanexport. Volgens SovEcon heeft Rusland afgelopen week 1,12 miljoen ton graan uitgevoerd tegen 1,03 miljoen ton een week eerder. Daarvan was 910.000 ton tarwe afgelopen week tegen 870.000 ton een week eerder.

Oorlogspremie van verzekeraars
Transport over de Rode Zee blijft nog wel een extra zorg voor de graanexporteurs uit Europa en het Zwarte Zeegebied richting Azië. Reuters meldt dat tarieven voor het verzekeren van schepen voor de circa zeven dagen duurende tocht door de Rode Zee deze week stabiel blijven. De extra oorlogspremie die verzekeraars op de Lloyd's of London rekenen op de Rode Zee is 1% van de waarde van het schip, tegen 0,5% voor de aanvallen van de Houthi's begonnen, volgens bronnen van Reuters. Het gaat dan in dollars om tonnen extra die verzekeraars rekenen per schip.

In Australië is in seizoen 2023/24 26 miljoen ton tarwe geoogst volgens Abares, het statistiek bureau van het Australische ministerie van Landbouw. De oogst valt daarmee 500.000 ton hoger uit dan in de vorige voorspelling, maar ten opzichte van een seizoen eerder is er 36% minder tarwe geoogst. De tarweopbrengst in de oogst die net is afgerond ligt overigens rond het tienjarig gemiddelde.

Vooruitzichten zijn positiever
Een relatief droog groeiseizoen mede veroorzaakt door het weerfenomeen El Niño heeft afgelopen teeltjaar opbrengst gekost in de tarwe volgens Abares. Voor het seizoen 2024/25 raamt Abares de tarweoogst op 28,4 miljoen ton. De totale oogst van wintergewassen komt 9% hoger uit op 51 miljoen ton. El Niño verliest aan kracht en de afgelopen maanden zijn door de zomerregens de vochtreserves aangevuld volgens het instituut. Verschillende weermodellen duiden erop dat we later dit jaar naar een La Niña kunnen gaan. Dat brengt doorgaans gunstig weer voor de Australische landbouw. Wintergewassen worden overigens pas in april gezaaid in Australië. Enkele analisten wijzen er dan ook op dat de voorspelling voor seizoen 2024/25 nog niet zaligmakend is.

Maïs en soja kregen afgelopen handelssessie een duwtje in de rug door internationale vraag. Taiwan kocht 110.000 ton maïs in de VS, zo meldt het USDA. Verder meldde het ministerie de verkoop van 126.000 ton sojaschroot naar onbekende bestemming. Beide geen schokkende hoeveelheden maar wel voldoende om de bearish ondertoon die nog steeds in de markt zit te onderdrukken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden